szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

Mintegy 200 ezer hektár őszi vetés menthetetlen a belvízi helyzet miatt, ez már most látszik - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Harkányban, a Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Szövetség konferenciáján.

Az agrárkormányzat irányai a magyar EU elnökség idején címmel tartott előadásában az államtitkár ismertette: a hét eleji adatok szerint a 4,5 millió hektár magyarországi szántóterületből 307 ezer hektár van jelenleg belvíz alatt, további 740 ezer hektár pedig rendkívül átnedvesedett. Megjegyezte: a hosszú távú előrejelzések szerint a március is az átlagosnál csapadékosabbnak ígérkezik.   

Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a kormány már elfogadta, és várhatóan már januártól kínálják a pénzintézetek azt a vis maior forgóeszközhitelt, amely 6 milliárd forint keretű kedvezményes hitelkonstrukció, s az elemi és katasztrófakárt szenvedett mezőgazdasági vállalkozásoknak dolgoztak ki. Elmondta: ha igény lesz rá, a forrás növelhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Harmincmilliárdnyi többlettámogatást kap a mezőgazdaság

A vidékfejlesztési miniszter rendelete értelmében a 2010. évi kiegészítő nemzeti támogatás (top up) összege 30,6 milliárd forint, amely top upra, valamint juh- és kecsketenyésztési csekély összegű támogatásokra folyósítható - írta közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.

MTI Gazdaság

KSH: tavaly 12,3 millió tonna gabona termett

Tavaly közel 2,6 millió hektáron, az előző évinél 11 százalékkal kisebb területen 12,3 millió tonna gabona termett, ami több mint 9 százalékkal kevesebb a 2009. évinél - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

hvg.hu Tech

Műholdakkal dolgozhatnak a jövő gazdái

Az amerikai űrkutatási hivatal nem csak azzal foglalkozik, hogy mi található a kozmoszban: a NASA mérnökei olyan számítógépes programot fejlesztettek, amely az időjárási adatokat feldolgozva segíti a földeken dolgozók munkáját.

Szegő Iván Miklós Tech

Mementó: a magyar citrom és a gyapot új hazája

Ki ne emlékezne a magyar filmtörténet alapművére, A tanúra, amikor Bástya elvtárs beleharap egy narancsnak nevezett citromba, és mindennek dacára ez az egyetlen alkalom, amikor Pelikán gátőrt mégiscsak elismerik, annyi ballépése után. A valóság időnként ennél is tragikusabb volt az ötvenes évek Magyarországán.