szerző:
MTI

Általánossá vált az a várakozás a londoni elemzői közösségben, hogy a magyar jegybank monetáris tanácsa jövő hétfőn esedékes idei első kamatdöntő ülésén ismét végrehajthat egy negyed százalékpontos kamatemelést.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének felzárkózó piaci elemzői prognózisukban úgy fogalmaztak, hogy "a valószínűségek egyenlege a (hétfői) újabb kamatemelés felé billen". A GS szakértői szerint a fő tényező nem a célt jelentősen meghaladó éves inflációs ütem, hanem a pénzügyi stabilitás és a pénzügypolitikai hitelességi megfontolások, és mindez újabb kamatszigorítás esélyére vall.

A ház szerint a magyar adósságtörlesztés leállásának kockázatára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazásai tavaly június óta - amikor "a szuverén törlesztésképtelenné válásnak a Fidesz-vezetés által felemlített lehetőségére válaszul a CDS-díjszabás drámai mozgásokba kezdett" - most a legmagasabb. A forint továbbra is "szeszélyes", bár jelenleg úgy tűnik, hogy stabil sávon belül mozog.

A GS londoni szakértői ugyanakkor kiemelték a Fitch Ratings által karácsony előtt végrehajtott magyar adósosztályzati leminősítést is, amelynek nyomán a magyar szuverén adósbesorolást immár az összes nagy nemzetközi hitelminősítőnél mindössze egy fokozat választja el a befektetésre már nem ajánlott - "bóvli" - kategóriától.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint ebben a helyzetben a külső kockázatok - különösen az euróövezeti költségvetési problémák - bármilyen további erősödése "felnagyított negatív hatást" gyakorolhat a forintra és a belső piaci hozamokra. E forgatókönyv alapján a szélesebb kamatkülönbözet elősegítheti a tőkekiáramlás megakadályozását - indokolták kamatemelési várakozásukat a Goldman Sachs citybeli szakértői. Hozzátették: "időbeli korlátok is" újabb kamatemelésre sarkallhatják a magyar jegybankot, tekintettel arra, hogy a Monetáris Tanácsnak már csak két kamatdöntő ülése lesz összetétele megváltozásáig. A személyi összetétel módosulása potenciálisan már az új kinevezési rend alapján mehet végbe, amelynek révén "a kormány által kinevezett tagok többségbe kerülhetnek".

Ilyen körülmények közepette a Monetáris Tanács folytatni akarhatja a kamatemeléseket, a pénzügypolitika következetességének demonstrálása és a piacok megnyugtatása végett - jósolták a Goldman Sachs londoni elemzői. Legutóbbi értékeléseikben más nagy londoni házak is kiemelten tárgyalták a monetáris tanácsi tagok kinevezési rendjének tervezett módosítását, és mindezek lehetséges kockázatait.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege által a globális felzárkózó térség idei kilátásairól befektetőknek összeállított, e héten közzétett előrejelzés Magyarországgal foglalkozó fejezete szerint a kinevezési szabályok módosításának eredményeként esetleg enyhébbé váló magyar jegybanki politika  "paradox" következményei között lehet a forint olyan mértékű gyengülése,  hogy a devizahitelesekre ebből eredő negatív hatás messze meghaladná azt a könnyebbséget, amelyet a gazdaság számára jelentene például a jelenleginél 0,5-1,00 százalékponttal alacsonyabb jegybanki kamatszint.

Az Eurasia Group nevű globális pénzügyi és politikai kockázatelemző csoport londoni szakértőinek nemrégiben kiadott tanulmányában is az állt, hogy az eseteleges monetáris enyhítés ugyan élénkítheti a gazdaságot, ám rosszul érintheti a választókat, a kamatcsökkentések következményeként várható forintgyengülés ugyanis emelné a devizában eladósodott háztartások adósságszolgálati költségeit.

A hétfőre várható MNB-kamatdöntésről adott előrejelzésükben a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői azt emelték ki, hogy a legutóbbi, felfelé mutató inflációs meglepetés - a 4,4 százalékos konszenzus helyett 4,7 százalékos decemberi éves infláció - megerősítette a háznak a januári és a februári, egyenként negyed százalékpontos magyarországi kamatemelésekkel kapcsolatos várakozását. A cég így azzal számol, hogy már a jövő hónapban 6,25 százalékra emelkedik a magyar jegybank alapkamata.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni szakelemzői szerint az inflációs adatsorban ugyan továbbra is kevés jele van a belső kereslet vezérelte inflációs nyomásnak, az infláció gyorsulása azonban valószínűleg erősíti az MNB-nek az inflációs várakozással kapcsolatos aggodalmait. Hasonló indokokkal jósolják a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői is azt, hogy "jó esély van" a hétfői MNB-kamatemelésre. A ház szerint ha ez elmaradna, akkor "legkésőbb" februárra várható a következő szigorítás. A cég véleménye szerint a magyar jegybank "szigorító üzemmódban" marad, igyekezve a középtávú 3 százalékos célhoz közelebbi szinten rögzíteni az inflációs várakozásokat.

Ugyancsak negyed százalékpontos kamatemelésre számítanak jövő hétre a BNP Paribas bankcsoport londoni elemzői, akik szerint novemberben pénzügypolitikai szigorítási ciklus kezdődött Magyarországon a magyar gazdasággal kapcsolatos piaci "kockázati érzet" romlása és az emelt inflációs előrejelzések hatására. A BNP Paribas szakértőinek előrejelzése szerint az MNB-alapkamat az idén 6,75 százalékon tetőzik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csődbe ment az egyik mobilgyártó

Csődbe ment az egyik mobilgyártó

Az amerikai nyugdíjasokat nem a kormány noszogatja, hanem a kényszer tartja a munkaerőpiacon

Az amerikai nyugdíjasokat nem a kormány noszogatja, hanem a kényszer tartja a munkaerőpiacon

Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

Japán átfordult a Csodálatos harmónia korszakára, és már előre örül neki

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Felajánlotta fizetését a Haladás kapusa a Srí Lanka-i áldozatoknak és családjaiknak

Felajánlotta fizetését a Haladás kapusa a Srí Lanka-i áldozatoknak és családjaiknak

A DK feljelenti Orbánt az egyéni nyugdíjszámlák miatt

A DK feljelenti Orbánt az egyéni nyugdíjszámlák miatt