szerző:
MTI

Részben állami tulajdonba kerülhetnek a leggyengébb takarékszövetkezetek Spanyolországban. A szektor átszervezése akár 50 milliárd eurót is felemészthet, de enyhítheti az euróövezeti államadósság-válságot, és eloszlathatja a félelmet attól, hogy "Spanyolország lesz a következő Írország" - jelentette pénteken a Reuters.

A hírügynökség információi és pénteki spanyol lapjelentések szerint a madridi kormány gyors és alapvető változásokat tervez; rendeleti úton még januárban arra kötelezné a takarékszövetkezeteket, hogy alakuljanak át, hagyományos banki formában működjenek tovább, és a tőkepiacon oldják meg a finanszírozást. Ezt követően a pénzügyi rendszer stabilitását szolgáló állami alap (FROB) részesedést vásárolna azokban a cégekben, amelyek nem állják ki a piac próbáját, vagyis amelyeknek nem sikerül kellő mennyiségű forrás szerezni magánbefektetőktől. 

A FROB mostanáig az utolsó mentsvár szerepét töltötte be a spanyol pénzügyi szektorban, hitelt nyújtott végveszélybe került vállalatoknak, bankoknak, amelyek már sehol máshol nem jutottak forráshoz. A reform révén az alap tulajdonossá lépne elő, legalábbis részben és átmenetileg. 

Az elemzői becslések átlaga szerint a rendszer átalakítása, megtisztítása nagyjából 50 milliárd euróba kerülhet, ami a spanyol hazai össztermék (GDP) 5 százalékának megfelelő összeg. Az idei évre kitűzött 6 százalékos GDP-arányos hiánycél így veszélybe kerülhet, a hozzáértők szerint azonban Spanyolország külső segítség nélkül is képes végrehajtani az akciót, ami azért fontos, mert az euróövezeti válságkezelő alap (EFSF) kereteit szétfeszítené, ha Görögország és Írország mellett Spanyolországot is támogatni kellene. 

A spanyol gazdaság kétszer akkora, mint Görögország és Írország, valamint az ugyancsak szorult helyzetben lévő Portugália gazdasága együttvéve. A pénzügyi szektor, benne a takarékszövetkezetek gondjait az ingatlanpiac 2008-as összeomlása okozta. A legutóbbi, tavaly novemberi adatok szerint a rossz hitelek aránya 15 éves csúcsra emelkedett, több mint 100 milliárd eurónyi kölcsön törlesztése van veszélyben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Kína hatmilliárd euróért venne spanyol államkötvényt

Kína várhatóan hatmilliárd euró értékben vásárol spanyol államkötvényeket - írta csütörtöki számában a befolyásos spanyol El Pais, Spanyolország legnagyobb napilapja abból az alkalomból, hogy a kínai miniszterelnök-helyettes tárgyalásokat folytatott Madridban.

MTI Itthon

Spanyolország támogatja a magyar EU-elnökséget

Spanyolország teljes mértékben támogatja az Európai Unió soros elnökségét e félévben betöltő Magyarországot, és álláspontja szerint a válságra és a munkanélküliségre adandó válasz az erősebb, a "több Európában" rejlik - jelentette ki Diego López Garrido EU-ügyekben illetékes államtitkár hétfőn.

MTI Gazdaság

3 százalékon a spanyol infláció

Spanyolországban jelentősen nőtt a decemberi fogyasztói árindex, elsősorban a dohánytermékek drágulása és az üzemanyagárak emelkedése miatt - közölte az ország statisztikai hivatala pénteken.

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset