szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Állami Nyomda februártól veszi át a romániai S.C. GPV Mail Services S.R.L. (GPV) irányítását és vonja be a konszolidációs körbe.

Kifizette az Állami Nyomda az 1,528 millió euró vételárat a romániai S.C. GPV Mail Services S.R.L. (GPV) 50 százalékos üzletrészéért, így hivatalosan is a csoporthoz tartozik a romániai cég - közölte az Állami Nyomda pénteken a BÉT honlapján.

Az Állami Nyomda februártól veszi át a romániai cég irányítását és vonja be a konszolidációs körbe. Az adásvételről 2010. július 30-án a DBR Holding S.A. nevű céggel aláírt szerződés alapján az akvizíciót a múlt év novemberében engedélyezte a román versenyhivatal. A DBR Holding egyébként a magyar Díjbeszedő Holding Zrt. romániai leányvállalata. 

A GPV fő tevékenysége számlalevelek és direkt marketing anyagok nyomtatása, megszemélyesítése és postára adása. Ügyfélportfólióját döntően bankok, pénzügyi szolgáltatók illetve közmű cégek adják. Ez a kör jól kiegészíti az Állami Nyomda csoporthoz tartozó kolozsvári Tipo Direct S.R.L. ügyfélkörét. A két vállalat gépparkja, illetve alkalmazott technológiái kompatibilisek, a két termelő üzem elhelyezkedése pedig ideális az egész román piac lefedésére. 

Zsámboki Gábor, az Állami Nyomda vezérigazgatója a közleményben jelezte, hogy a két román céget egyesítik a szinergiák minél jobb kihasználására. A nyomdatársasági csoport fejlesztési stratégiájának fókuszában már évek óta a regionális szinten eladható termékek kialakítása áll, így ebben a tekintetben is  fontos  a romániai piacszerzés. 

Tavaly júliusban az Állami Nyomda a szerződés aláírásakor azt közölte: az árat a GPV 2010-re tervezett új szerződéseinek sikerétől és a 2010-es kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereségétől (EBITDA) tették függővé. Akkor a vételárat 1,5-2,2 millió euró között határozták meg.  Tavaly nyáron a román társaság 2009. évi gazdálkodási adatait közölték, ami szerint az árbevétel 4,29 millió euró volt, kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyeresége (EBITDA) pedig 446 ezer euró. A GPV  tevékenysége a biztonsági adatlogisztikán alapuló nagy tömegű üzleti levelezés, számlalevelek előállítása és kiküldése. Ügyfélportfoliójának 48 százaléka bankokból, 13 százaléka pénzügyi szolgáltatókból, 25 százaléka pedig közműcégekből áll. Románia öt legnagyobb bankjából három a vállalat ügyfele. 

Az Állami Nyomda másik romániai érdekeltsége a 2004-ben alapított, kolozsvári székhelyű és 50 százalékban birtokolt Tipo Direct S.R., amiben közvetve tulajdonos a Díjbeszedő Holding Zrt. is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiderült, milyen lesz az új Bubi-bringa

Kiderült, milyen lesz az új Bubi-bringa

A Pfizer vakcinája december végén kaphat engedélyt az EU-ban

A Pfizer vakcinája december végén kaphat engedélyt az EU-ban

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról