szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jó eredményekkel zárta tavalyi üzleti évét a luxembourgi székhelyű ArcelorMittal az acélkereslet élénkülésének köszönhetően, a világ legnagyobb acélipai csoportja az idei évben pénzügyi helyzetének további javulását reméli, mivel szerinte a vártnál gyorsabban növekszik a globális kereslet, és az acél ára.

A világ acéltermelésének 6-7 százalékát adó, indiai-európai tulajdonban lévő csoport adózott eredménye 2,9 milliárd dollárt tett ki tavaly, míg egy évvel korábban csak 157 milliót. A bevétel 61 milliárd dollárról 78 milliárdra nőtt, az üzemi eredmény 3,6 milliárd dollár volt, szemben 2009-cel, amikor 1,5 milliárd dollár veszteséget kellett elkönyvelnie. A kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 8,5 milliárd dollárra emelkedett 5,6 milliárdról. 

A társaság arra számít, hogy az idei év jobb lesz a tavalyinál. A kereslet élénkülése miatt 50 százalékkal tervezi növelni beruházásait. A cég várakozásai szerint erős keresletnövekedés lesz az Egyesült Államokban, mérsékelt növekedés Kínában, míg Európában elsősorban a készletek feltöltése várható. Az indiai Mittal 2006-ban vette meg a 2001-ben alakult a francia-belga-luxemburgi-spanyol Arcelor csoportot, amely korábban a második helyezett volt világpiacon.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk

700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk

Tóta W.: Aki kurvának áll

Tóta W.: Aki kurvának áll

Csizmadia Ervin: Milyen értelemben érhetne véget a történelem?

Csizmadia Ervin: Milyen értelemben érhetne véget a történelem?