szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány a konvergencia programban vállaltakkal összhangban a 2010-es 3,8 százalékról folyamatosan csökkenti a GDP-arányos államháztartási hiányt és munkahelyteremtő intézkedéseivel járul hozzá a gazdasági növekedés beindulásához. Az NGM számításai szerint a 2010-es 80 százalékról 2014-re 70 százalék alá csökken a GDP-arányos államadósság.

A tárca a közleményben hangsúlyozza: Magyarország újjászervezési programjának kiindulópontja a magyar államháztartás jelenlegi szerkezete. Az államháztartást érintő változtatásokra elsősorban azokon a területeken van szükség, ahol a magyar költségvetés nemzetközi összehasonlításban sokat költ, vagy sok adót von el, vagy a rendelkezésre álló források felhasználása a nemzetközi átlagnál alacsonyabb hatékonyságú. Ezek alapozzák meg a kormány intézkedéseit. A Nemzetgazdasági Minisztérium a következő napokban rövid elemzésekben kívánja bemutatni az újjászervezésben érintett fő területeket.

Az államadósság után fizetendő kamat óriási terhet jelent Magyarországnak: 2010-ben az államadósság kamatterhe a személyi jövedelemadó (szja) bevételek közel 57 százalékát tette ki. Ezenkívül a magas adósság - és annak magas deviza-aránya - növeli az ország sérülékenységét, rontja az esélyeket a "globális pénzügyi viharok átvészelésére" - olvasható a közleményben. 

A szaktárca szerint a magas államadósság elsődleges forrása a hosszú ideig fennálló, magyarországi és nemzetközi viszonylatban is magas költségvetési hiány. A 2004-es európai uniós csatlakozás óta egyszer sem volt a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt a magyar költségvetés hiánya, így az ország hat éve túlzott deficit eljárás alatt áll. A GDP-arányos adósságszint emelkedéséhez hozzájárult az is, hogy a régiós átlagnál jóval alacsonyabb gazdasági növekedés jellemezte a 2002 óta eltelt időszakot - fűzi hozzá az NGM.

Emlékeztetnek: "Magyarország egyszer már sikeresen megküzdött az adósságproblémával: az első Orbán-kormány 62 százalékról 53 százalékra, azaz a maastrichti kritériumszint alá csökkentette le a GDP-arányos államadósságot". A kormány eddigi intézkedései három csatornán csökkentik a GDP-arányos államadósságot: a nyugdíjreform rövid- és hosszú távon is mérsékli az adósságállományt, míg a historikusan is alacsony költségvetési hiánypálya, és az akciótervek növekedésbarát elemei megalapozzák az adósság „kinövéséhez” szükséges gazdasági többletteljesítményt - húzza alá a minisztérium. 

Az NGM hangsúlyozza: a nyugdíjpénztárakból visszalépők vagyona 7-8 százalékponttal csökkenti az államadósság rátát. Ennek nagyjából a fele azonnal csökkenti a bruttó adósságot, hiszen a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kerülő állampapírokat bevonják. A hiánycsökkentést segíti a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás is: a GDP-hez mért államháztartási hiány 2014-ig folyamatosan tovább csökken. A hiánypálya így évente átlagosan 1,5 százalékpontos csökkenést eredményez az államadósság-rátában - derül ki a közleményből.

Az államadósság finanszírozási költségei is jelentősen csökkennek. Egyrészt a kisebb adósságállomány után kevesebb kamatot kell fizetni, másrészt a felszámított kamat mértéke is "minden bizonnyal csökken" - vélekedik a tárca. Hozzáfűzik: a befektetők ugyanis a kisebb adósság-állományt kevésbé kockázatosnak ítélik, ezért alacsonyabb kamat mellett hajlandóak az országot finanszírozni.

Az NGM várakozása szerint ezenkívül az elkövetkezendő években a gyorsuló gazdasági növekedés is érdemben hozzájárul az államadósság csökkentéséhez. Az idei strukturális reformprogram keretében a kabinet számos további, a munkaerőpiaci aktivitást javító, és így a fenntartható gazdasági növekedést segítő intézkedést fog végrehajtani - húzza alá a minisztérium.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

A koronavírus-védőoltás után a BioNTech igazi nagyágyúja: a rák elleni vakcina

A koronavírus-védőoltás után a BioNTech igazi nagyágyúja: a rák elleni vakcina