szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Közzétette az Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idei ellenőrzési irányelveket. Ezután sem aludhatnak nyugodtan az elmúlt évek slágertémáiban érintettek. Az ígéretek szerint gyakrabban jönnek majd házhoz a revizorok - írja a Gazdaság.hu-ra hivatkozva a Független Hírügynökség.

Az adó- és vám szakterület összevonása megteremti az erőteljesebb hatósági jelenlét, a költségvetést károsító adózói magatartásokkal szembeni hatékonyabb fellépést, az adóbevételi szempontból kiemelt kockázatot jelentő gazdasági folyamatok gyorsabb feltárásának, visszaszorításának lehetőségét - hangsúlyozza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az idei ellenőrzési tevékenységének fő irányait bemutató anyagban.

Idén is elsősorban a szolgáltató szektor, ezen belül a nagykereskedelemmel foglalkozó cégek, különösen gépjármű-, gabona-, dohány-, ruházat-, lábbeli-, számítógép-, és építőanyag-kereskedők állnak majd az adóhatóság célkeresztjében. Emellett figyelemmel kíséri a NAV egyebek mellett az őrző-védő szolgáltatókat, illetve a vagyonkezelői, tanácsadói szolgáltatást nyújtókat, építményüzemeltetőket. Az ipari és a mezőgazdasági szektorokból pedig kiemelik ellenőrzés szempontjából az építőipar, az élelmiszergyártás, húsfeldolgozás és tartósítás mellett az erdőgazdálkodás és a fakitermelés ágazatait.

A jövedelmezőség elmaradását vizsgája az adóhatóság a vegyes termékkörű nagykereskedelem, a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, valamint az összetett adminisztratív szolgáltatás vonatkozásában. Idén a következő évek ellenőrzéséhez adatgyűjtést rendelnek el a vendéglátás, az egyéb személyi szolgáltatás, a reklám, a piackutatás; és munkaerő-piaci szolgáltatás tekintetében.

A vámellenőrzések során kiemelt figyelmet szentel majd a hatóság például az áruosztályozás jogszerűségének vizsgálatára, továbbá a textil- és ruházat, cipő- és lábbeli termékek importjának fokozott ellenőrzésére. A jövedéki ellenőrzések során elérni kívánt cél a jövedéki termékek illegális importjának és a dohánygyártmányok feketepiacának visszaszorítása, illetve a párlatok illegális forgalomba kerülésének megakadályozása.

Az ellenőrzések jelentős része a vizsgálat elrendelésének évét, illetőleg az azt megelőző egy-három évet érintik majd. Megnő a helyszíni vizsgálatok, adatgyűjtések száma a regionális adó főigazgatóságok közötti illetékességváltással érintett adózóknál, valamint a jelentős beruházásokat végző cégeknél.

A bevallások utólagos vizsgálatnál továbbra is kiemelten kezelik a fiktív számlázás, a körbeszámlázásos ügyletek és értékesítési láncok felderítését, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjait illető bevételek megrövidítésének feltárását.

Vagyonosodási vizsgálatokra azok a cégtulajdonosok számíthatnak, akik a vállalkozás számlájáról jelentős összegű készpénzt vettek fel, de annak üzleti célú felhasználását igazolni nem tudják, de megjelenhetnek a revizorok a jelentős hátralékkal felszámolásra került cégek tulajdonosainál és képviselőinél is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki

A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki

Állami pénzből bővülhet a fővárosi CT és MR diagnosztikai ellátás

Állami pénzből bővülhet a fővárosi CT és MR diagnosztikai ellátás

Véget ér a Renault Twingo pályafutása

Véget ér a Renault Twingo pályafutása