szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Líbia az utóbbi években szinte észrevétlenül tett szert - felvásárlások révén - saját ásványolaj-konszernre Európában: a HEM cég tulajdonában lévő Tamoil-kúthálózat a líbiai állam százszázalékos leányvállalata.

A vállalkozás magvát a Rotterdamban bejegyzett Oilinvest B.V. képezi, ennek tulajdonosa pedig a Libyan Investment Authority nevű állami befektetési alap. Ezáltal az Oilinvest közvetlenül Moammer Kadhafi irányítása alatt áll. 

A cég terjeszkedését jól mutatja az európai - de főleg a németországi - Tamoil-kúthálózat számottevő gyarapodása: 2007-ben a líbiai márkának még csak 265 benzinkútja volt német földön; mára ezek száma 395-re emelkedett. A töltőállomások nagy része HEM márkanév alatt üzemel. A cég üzletpolitikájának bevallott célja, hogy "megszilárdítsa piaci pozícióját a közepes nagyságú üzemanyag-forgalmazók élvonalában" - írta a Berliner Zeitung.

Kadhafi németországi üzlete nyereséget termel: 2009-ben az adózás előtti eredmény 97 millió euró volt; a 2007. évi mutatóhoz képest ez 20 százalékos növekedést jelent. Németország mellett főleg Svájcban és Olaszországban üzemelnek Tamoil-kutak. Saját közlése szerint Európában összesen 2800 töltőállomása van a líbiai cégnek.

A Tamoilnak három olajfinomítója van Európában, közülük az egyik Hamburgban található. A németországi kúthálózat zömmel Hamburgból kapja az üzemanyagokat, egyúttal azonban más finomítóktól is vásárol. Az Európában található líbiai olajfinomítók viszont jobbára közvetlenül Líbiából kapnak nyersolajat. A konszern adatai szerint 2009-ben a vásárolt nyersolaj 55 százaléka az észak-afrikai országból érkezett.

A Tamoil németországi üzlete érdekes helyzetbe kerülhet, amennyiben az Európai Unió csakugyan gazdasági szankciókat fogadna el Kadhafi rezsimjével szemben - például bankszámlák zárolását és külföldi vagyonrészek lefoglalását. "Legfőbb ideje már, hogy az EU a tettek mezejére lépjen a Líbia elleni szankciókkal" - mondta a német újságnak Elvira Drobinski-Weiss, a szociáldemokrata párt (SDP) szóvivője. Hozzátette: a büntetőintézkedések hatályának ki kell terjednie az európai vagyonrészekre, köztük az ásványolaj-üzletre és benne a Tamoil cégre is. "Tarthatatlan, hogy a jelenlegi polgárháborús helyzetben a Kadhafi-rezsim hatalmas pénzekhez jusson az Európában lebonyolított üzletekből" - fogalmazott az SDP szóvivője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oliver Reese: Az SZFE-ügyben egyértelmű volt számomra, kinek az oldalán állok

Oliver Reese: Az SZFE-ügyben egyértelmű volt számomra, kinek az oldalán állok

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok

Magyarországon vár új gazdára ez a régi Mercedes Pullman

Magyarországon vár új gazdára ez a régi Mercedes Pullman