szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb rekordot állított be az arany ára unciánként 1.440 dollár felett hétfőn a nemzetközi kereskedelemben.

Az azonnali (spot) aranyár unciánként 1.443,50 dolláron állított be rekordot a pénteki 1.431,95 dolláros New York-i zárás után. Délután egy órakor az ár 1.442,70 dolláron állt. Az arany határidős jegyzése legközelebbi (árpilisi) szállításra 1.443,30 dolláron állított be rekordot. Hétfőn egy óra után a jegyzés 1.441,90 dolláron állt, 13,30 dollárral, 0,93 százalékkal magasabban az előző New York-i zárásnál.

Az arany ára bizonytalan időkben játszott hagyományos befektetési menedék szerepének köszönhetően emelkedik. Múlt hétfőn hét hete először emelkedett az arany ára 1.400 dollár fölé az észak-afrikai és a közel-keleti fejlemények miatt. Az utolsó csúcs 1.440,10 dollár volt. Hétfőn az olaj ára az észak-afrikai és közel-keleti politikai feszültség miatt két és fél éves csúcsokra emelkedett, valamint a Moody's görög szuverén adósságra adott besorolásának három fokozatot átívelő rontása ismét az euróövezeti adósságszolgálati válságra terelte a piacok figyelmét.

A JPMorgan aranypiaci elemzője Michael Jansen korábban a torontói Prospectors and Developers (PDAC) konferencián unciánként 1.465 dolláros átlagos aranyár előrejelzést adott az idei évre.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!