szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A CET fejlesztője a PPP szerződések ellenőrzésével megbízott állami hivatalhoz fordul.

A Duna-parti CET fejlesztője egyszer és mindenkorra elejét kívánja venni a találgatásoknak és alaptalan gyanúsítgatásoknak, ezért a PPP szerződések ellenőrzésével megbízott állami hivatalhoz fordul, hogy a szervezet mondjon objektív véleményt a szerződéses konstrukcióról. A lépés oka, hogy a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat képviselői a szerződés előnytelenségére és egyéb megalapozatlan indokokra hivatkozva hátráltatják az épület megnyitását.

A Porto Investment Hungary önmaga kér felülvizsgálatot – a Fővárosi Önkormányzat által tett nyilatkozatokban konkrétumok említése nélkül bírált – szerződéses konstrukcióra, így Hegmanné Nemes Sára államtitkár asszonyhoz fordul - írják közleményükben. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kiemelt Állami Szerződéseket és Támogatásokat Vizsgáló Államtitkárságtól azt várja, hogy objektív, szakmailag megalapozott véleményt mondjon a projektről.

A fejlesztő értetlenül áll az előtt, hogy a Fővárosi Önkormányzat megbízott hivatalnokai, illetve a műszaki kérdésekben eljáró FIMŰV Zrt. "miért hátráltatják megalapozatlan indokokra hivatkozva a Főváros tulajdonában lévő létesítmény mielőbbi megnyitását", hiszen ezzel Budapestet fosztják meg a projekt megvalósulásával járó 8,5 milliárd forint értékű vagyongyarapodástól, a CET által nyújtott kulturális és turisztikai értéktől és az ezekből származtatható közvetett előnyöktől - olvasható a közleményben.

A beruházó sajnálatosnak tartja, hogy a CET közműszerződéseinek megkötése a mai napig nem valósult meg maradéktalanul, annak ellenére, hogy a Fővárosi Önkormányzat több hónapos tétlenségét követően, a feladatot átvevő FIMŰV Zrt. vezérigazgatója erre több alkalommal ígéretet tett. "Bár ebben a kérdésben a fejlesztő érzékel némi együttműködési szándékot, tény, hogy jelen pillanatban sem áll rendelkezésre az átadáshoz és a használatbavételi engedély megszerzéséhez elengedhetetlenül szükséges minden közműfogyasztási szerződés" - írják.

"Nem történt még meg a decemberi, azonnali hatályú közgyűlési határozat végrehajtása sem, amelyben a testület a bérbeadások szabályozásának felülvizsgálatát rendelte el, és amelynek hiánya miatt több bérleti szerződés véglegesítése és bérbeadási pályázat megindítása csúszik. A projekt sikerét hátráltatja, hogy az Önkormányzat jelen pillanatban elzárkózik a közös kommunikációtól, amely pedig nagy mértékben segítené az épület hasznosítását" - áll a közleményben.

"A fejlesztő által kezdeményezett vizsgálattal párhuzamosan természetesen tovább folytatódnak a bérbeadással kapcsolatos erőfeszítések, a műszaki átadás-átvétel és az építkezés befejezési munkálatai, amelynek a pénzügyi fedezete is teljes mértékben rendelkezésre áll" - olvasható. A Porto Investment Hungary reméli, hogy a kezdeményezett felülvizsgálat minden fél számára megnyugtató eredménnyel zárul majd, és bizonyítást nyer, hogy a Fővárosi Önkormányzat számára nem előnytelen a CET projekt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészáros és egy 31 éves modell már feltűnt a Citadellánál, kérdés, marad-e a Szabadság-szobor

Mészáros és egy 31 éves modell már feltűnt a Citadellánál, kérdés, marad-e a Szabadság-szobor

Három embert megölt egy terrorista egy nizzai templomban

Három embert megölt egy terrorista egy nizzai templomban

Engedjék be soron kívül a vallási vigasztalást végzőket az egészségügyi intézményekbe – kéri Kásler

Engedjék be soron kívül a vallási vigasztalást végzőket az egészségügyi intézményekbe – kéri Kásler