szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Leminősítette Görögország államadósságának besorolását a Moody's Investor Services a mediterrán ország költségvetési konszolidációs programjának kockázataira hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő hétfői londoni bejelentése szerint a görög kormánykötvények adóskockázati besorolása az eddigi "Ba1"-ről - a "Ba2" és a "Ba3" fokozatok kihagyásával - "B1"-re romlik. Az új osztályzat kilátása is további leminősítés lehetőségére utaló negatív. A hitelminősítő december 16-án vette felülvizsgálat alá a görög államadósságot, és a hétfői meredek leminősítés ennek a felülvizsgálatnak az eredménye. 

A görög szuverén besorolás a Moody's listáján immár négy fokozattal marad el a még befektetési ajánlásúnak tekintett "Baa" sáv alapszintjétől, a "Baa3"-tól. Magyarország államadósságát a nagy nemzetközi hitelminősítők egyaránt e befektetési ajánlású alapszinten tartják nyilván, vagyis a magyar adóskockázati besorolás jelenleg négy fokozattal jobb a Moody's új görög besorolásánál. 

A cég a hétfői leminősítéshez fűzött indoklásában kiemelte, hogy továbbra is "igen ambiciózus" konszolidációs intézkedésekre és szerkezeti reformokra van szükség a görög adósságmutatók stabilizálásához, és ezeknek az intézkedéseknek a megvalósítási kockázata az eddig elért eredmények ellenére is "jelentős". Emellett továbbra is komoly nehézségekbe ütközik a görög államot megillető bevételek beszedése, mivel változatlanul gyenge  az adóbehajtási mechanizmus. A Moody's szerint az adóbeszedés hatékonyságának javítását célzó tervek megvalósítását érdekcsoportok ellenállása, valamint a megfelelő képesítésű szakembergárda hiánya is nehezíti. A hitelminősítő szerint ezenkívül megvan annak a kockázata is, hogy a hivatalos pénzügyi támogatásokat az IMF és az EU 2013-tól - a jelenlegi támogatási program kifutása után - olyan fizetőképességi kritériumokhoz köti, amelyeknek Görögország esetleg nem fog megfelelni, és ez akár a görög adósságállomány kényszerű átstrukturálását is eredményezheti. Ez utóbbi fejlemény bekövetkeztét nagy londoni befektetési és elemző házak szakértői szinte biztosra veszik. 

A Capital Economics, a City egyik vezető befektetési és pénzügyi tanácsadó csoportja minapi elemzésében azt írta, hogy Görögország továbbra is "meglehetősen veszélyes állapotban van", és a görög adósságtörlesztés átstrukturálása "gyakorlatilag elkerülhetetlen". A ház szerint a fő kérdés valójában az, hogy az uniós döntéshozók korlátozni tudják-e majd a térség egészét fenyegető dominóhatást, ha Görögország törlesztésképtelenné válik. 

Görögország adósosztályzatai mindhárom nagy hitelminősítőnél - Fitch Ratings, Moody's Investors Service, Standard & Poor's - a befektetésre ajánlott szint alatt, a "bóvli" kategóriában vannak. Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelyre a hitelminősítők befektetési szint alatti osztályzatokat tartanak érvényben. 

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision nemrégiben közölt 2010-es kockázati listáján -  amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) decemberi utolsó árazásai alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - Görögország tavaly a világ legkockázatosabb adós országa lett, megelőzve Venezuelát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Adótévhitek tengerében

Adótévhitek tengerében

Szinte hihetetlen: Tajvanon 200 napja egyetlen új koronavírus-esetet sem regisztráltak

Szinte hihetetlen: Tajvanon 200 napja egyetlen új koronavírus-esetet sem regisztráltak

700 kilométeres dugó alakult ki Párizs körül – videó

700 kilométeres dugó alakult ki Párizs körül – videó