szerző:
MTI

Magyarország nem térhet el a méz összetételét szabályozó uniós előírástól - reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a méhészek aláírásgyűjtésére.

A VM közleménye ismerteti: a méhészek aláírásgyűjtést kezdeményeztek, és levélben fordultak a miniszterhez, hogy az EU elnökség ideje alatt az illetékes Tanács soron kívül tárgyaljon a mézben található  szennyeződések határértékének felemeléséről. A levelet mintegy kétezren írták alá. Magyarország nem térhet el a méz összetételét szabályozó EU előírástól, amely mind a 27 tagországra egységesen állapít meg követelményeket - idézte a VM közleménye Kardeván Endrét, a tárca élelmiszerbiztonságért felelős államtitkárát.
   
A tárca emlékeztet arra, hogy a vidékfejlesztési miniszter december 16-án országos, teljes körű mézellenőrzést rendelt el, mert ismeretlen eredetű, antibiotikummal szennyezett méz jelent meg a hazai piacon. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakemberei azóta folyamatosan vizsgálatokat tartanak a mézcsomagolóknál és a mézforgalmazóknál. 
   
Az ellenőrzéseken a közlemény szerint számos termékben mutattak ki kiemelkedően magas értékben meg nem engedett antibiotikum maradványt. A kifogásolt mézeket kivonják a forgalomból, és bírságot szabnak ki a forgalmazókra és a termelőkre. A tárca felhívja a figyelmet arra: a mézeknél alkalmazott műszeres analitikai vizsgálati módszerek az elmúlt években tökéletesedtek. A ma alkalmazott műszerekkel a korábbi mennyiségek egyhuszadát is ki tudják mutatni, emiatt ma már azok a mézek is kifogásolhatóak, amelyek néhány éve még gond nélkül a polcokra kerülhettek. A kérdést egészségügyi, élelmiszer-biztonsági szempontból különösen körültekintően kell vizsgálni, és nem lehet pusztán államigazgatási előírásként kezelni. Az európai méz jelentékeny részét hazai méhek gyűjtik, ezért a magyar méz minőségének és megbízhatóságának megőrzése különösen fontos - mutat rá a tárca.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG HVG Hetilap

Antibiotikumos mézek

A dömsödi Klenáncz Méhészet négy, a vasvári Német Méhészet egy, a szegedi Szepesi Ferenc három mézében talált...

hvg.hu Vállalkozás

Mézbotrány: sokmilliós hadakozás a bödönben

A tavaly indult átfogó mézellenőrzés eredményeként a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal ötféle mézet vont ki a forgalomból, miután azokban antibiotikum-származékot talált. A jogszabály évek óta tiltja, hogy szermaradvány legyen a mézben, de a magyarországi akkreditált laborokban csak januártól tudják mérni a nullához közeli értékeket. A zérótolerancia elvéről a minisztériumot, a laborokat és a termelőket kérdeztük.

Haulitus Anikó Gasztro

Mézes élet a konyhában – recept

Sokan vannak, akik úgy szeretik a mézet, mint Micimackó. Vagyis, kenyér semmi szín alatt nem kell hozzá. De ettől még a konyhában is csurgathatjuk sütéskor-főzéskor.