szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A súlyos földrengés- és szökőár-katasztrófa sem indokol negatív hitelminősítői lépést Japánnal szemben, tekintettel a japán gazdaság erőteljes finanszírozási hátterére - közölte szerdai londoni elemzésében a Fitch Ratings.

Londoni befektetési és elemző házak ugyanakkor eltérően ítélik meg a szerencsétlenség várható hatását az euróövezeti jegybank (EKB) kamatpolitikájára; egyes citybeli vélemények szerint az EKB átgondolhatja kamatemelési terveit, más elemzők azonban úgy vélik, hogy az inflációs nyomás miatt már nem megfelelő a jelenlegi 1 százalékos EKB-kamat.

A Fitch Ratings szerdai londoni elemzésében közölte: jelenlegi értékelése szerint a katasztrófa várható gazdasági hatásai nem lesznek olyan súlyosak, hogy negatív hitelminősítői lépés válna indokolttá Japán esetében.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint Japán magasan elsőrendű, "AA/AA mínusz" szintű hosszú távú adósbesorolásainak fenntartásában döntő tényező, hogy a japán állam továbbra is folyamatosan és alacsony hozamokkal tudja magát finanszírozni a helyi adósságpiacról.

A Fitch közölte ugyanakkor azt is, hogy "bizonyosan" felfelé kell módosítania a 223 százalékos GDP-arányos idei év végi japán államadósság-rátát jósló saját előrejelzését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leégett a házuk, de még fél évig kapták a villanyszámlát

Leégett a házuk, de még fél évig kapták a villanyszámlát

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját