szerző:
MTI

Magyarország célja, hogy a biotechnológia terén a térség vezető központja, 2020-2025-re az EU tíz legjobb biotechnológiai központja között legyen - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten, a Richter Gedeon Nyrt. konferenciáján.

A megalapításának 110. évfordulóját ünneplő társaság a soros magyar elnökség programjának részét képező konferencia fő témájának a biotechnológiát választotta, mivel az unió versenyképességének erősítése nagyban múlik az új feltörekvő iparágak, így a biotechnológia sikerén is, amelyet az EU 2020 stratégia is magába foglal. A nemzetgazdasági miniszter a konferencián hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a kreatív iparágakat középpontba állító gazdaságpolitika mellett, amihez részben már megteremtették a feltételeket. 

Matolcsy elmondta: az Európai Unió versenyképessége a legerősebben az innovációtól függ. Abban a versenyképességi csomagban azonban, amelyet Franciaország és Németország kezdeményezett, nem találni az innovációra, a k+f-re, a kreatív iparra vonatkozó részeket. Magyarország a versenyképességi paktum pénzügyi elemeit illetően - államadósság, költségvetési deficit - kicsit ambíciózusabb, az adórendszerbeli elemeket nem tudja elfogadni, és hiányolja a paktumból a versenyképességet legerősebben befolyásoló innovációt, kutatás-fejlesztést, ezért nem csatlakozik hozzá - mondta.

Az új Széchenyi-tervben, a Széll Kálmán-tervben, a korábbi akciótervekben ugyanis a magyarok kifejezetten azt a célt tűzték maguk elé, hogy Magyarország legyen a térség, és az EU egyik, ha nem legversenyképesebb országa az adózás és az élőmunkát terhelő járulékok terén. Hozzátette: Magyarország egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a versenyképességet célzó paktumnak fókuszálnia kellene a versenyképesség alapjait képező kérdésekre, az innovációra, a kutatás-fejlesztésre és a szolgáltatások szabad versenyére. Utóbbiak közül kiemelte az egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek terén Magyarország jó pozíciókkal rendelkezik.

A Széll Kálmán-tervben szólva azt mondta: ez a terv teremti meg Magyarország középtávú pénzügyi biztonságát. Úgy vélekedett, hogy ma a világon senki nem lehet biztonságban addig, amíg nem képes három teljesítményre: az államadósság fokozatos mérséklésére, a költségvetési deficit "mélyen" 3 százalék alá csökkentésére, továbbá annak tudomásul vételére, hogy a végső siker a foglalkoztatás növelésétől, a kutatás-fejlesztéstől és az innovációtól függ. 

A Széchenyi-terv szerint hét kitörési pont van, köztük az egészségipar és az innováció. Ezen belül meghatároz négy alágazatot, a gyógyszeripart, a biotechnológiát, az orvosi műszergyártást és a balneológiát. Az új Széchenyi-terv pályázatainak a hét nagy programon belül jelentős mértékben fókuszálniuk kell az egészségipar és az innováció területére, és azon belül a négy kiemelt alterületre. Az alapok ugyanakkor a miniszter szerint még szerények, hiszen jelenleg 4-5 ezer munkavállalót foglalkoztatnak a biotechnológia területén, s mintegy 150 kkv van jelen. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek a vállalatok évente 40 százalékot költenek kutatás-fejlesztésre az eredményből, és évente 45 százalékos a dinamikájuk. 

Magyarországot mind hagyományai, mind nagy orvosi egyetemei alkalmassá teszik arra, hogy a térség vezető, illetve az EU tíz legjobb biotechnológiai központjainak egyike legyen. Magyarország elkötelezett a kreatív iparágakat középpontba állító gazdaságpolitika mellett, amihez részben már megteremtették a közgazdasági környezet egy részét, csökkent az államadósság és a deficit. 

Sok teendőre van azonban még szükség, ezek között az adózás területét, a kutatás-fejlesztés GDP arányos szintjének mértékét, a képzést és a nagy orvosegyetemek körüli vállalkozói innovációs tudásparkok megépítését említette a miniszter. Ezen kívül nagyon fontos a pénzügyi-gazdasági kiszámíthatóság is az előző nyolc év bizonytalansága után, ennek hiányában senki nem tud ugyanis jó döntést hozni a kutatás-fejlesztésről, befektetésről - mondta.
    Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója a konferencián ismertette: a társaság 2010-ben több mint 26 milliárd forintot költött kutatás-fejlesztésre, befektetésre 16 milliárd forintot fordított, s 24 milliárd forint adót fizetett, összesen 66 milliárd forinttal segítette a magyar gazdaságot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kovács Zoltán elmondta, Borkaira utalt-e Orbán a kongresszusi beszédében

Kovács Zoltán elmondta, Borkaira utalt-e Orbán a kongresszusi beszédében

Orbán Viktor a Facebookon adta ki a feladatot

Orbán Viktor a Facebookon adta ki a feladatot

Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek

Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek

Másfél óráig tart eljutni a jófejségtől az összeomlásig

Másfél óráig tart eljutni a jófejségtől az összeomlásig

Kihirdette Rossi az azeriek elleni kezdőcsapatot

Kihirdette Rossi az azeriek elleni kezdőcsapatot

Will Smith szívesen játszana egy filmben a fiatal Marlon Brandóval

Will Smith szívesen játszana egy filmben a fiatal Marlon Brandóval