szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Napi Gazdaság keddi számában azt írja: nem kap állami garanciát a salgótarjáni öblösüveggyár vevője a termelés újraindításának finanszírozásához. Felszámolója ismét eladásra hirdette meg a több mint száz éves gyárat, amelyre ezúttal négy komoly érdeklődő is bejelentkezett.

Felszámolója új pályázatot írt ki a salgótarjáni öblösüveggyár értékesítésére: az R-Glass Hungary Üvegipari Kft. több mint nyolc hektáros gyártelepére ezúttal 712 millió (nettó 630 millió) forintért lehet ajánlatot tenni. Többen érdeklődnek az üveggyár iránt, az eddigi négy komoly – magyar és külföldi – érdeklődőtől várhatóan érkezik majd értékelhető ajánlat az április 12-i pályázati határidőig – mondta a Napi Gazdaság Online-nak Balázs Miklós felszámolóbiztos. A pályázók között akad, aki elsősorban nem a korábbi fő profil szerinti poharakat és kelyheket gyártana, hanem üvegpalackokat.

A készletekre és a gyárra már többször írt ki pályázatot a felszámoló B&B Gazdasági Tanácsadó Kft., a gyáregységnek a mostani immár a negyedik meghirdetése, nettó irányára az előző pályázat 90 százalékára csökkent. A pályázóknak komoly befektetéssel kell számolniuk az üveggyártás újraindításához: a gázfűtésű kemencék és a gyártósorok beüzemeléséhez, a termelés elindításához a vagyonelemek árához hasonló, mintegy hatszázmilliós ráfordítás szükséges, továbbá a kezdeti időszak gyártását és az esetleges technológiai korszerűsítést is finanszírozniuk kellene.

A gyár megtartása érdekében azt szeretnénk, ha a termelést folytatni kívánó ajánlattevő ugyanolyan eséllyel indulhasson a pályázaton, mint az, aki csak az ingatlanokat akarja megvásárolni – mondta a felszámolóbiztos. A tervek között szerepelt, hogy a vásárló első lépésben, az újraindítás finanszírozásához kaphasson állami garanciát 1,2 milliárd forint mértékben.

Ezt azonban az állam nem támogatta, viszont közben elérhetővé váltak az Új Széchenyi Terv keretében a technológiafejlesztési és foglalkoztatási kiírások, amelyre pályázhat, illetve kormánydöntéssel támogatást szerezhet az üveggyár új tulajdonosa is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Hollandiai fiatalok felgyújtottak egy tesztközpontot, tiltakozásul a kijárási tilalom ellen

Hollandiai fiatalok felgyújtottak egy tesztközpontot, tiltakozásul a kijárási tilalom ellen