szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyolc közgazdász a versenyképességi paktum, az uniós adóalap-harmonizáció elfogadására szólította fel a kormányt az Országos Sajtószolgálatban pénteken kiadott közleményben.

"Felelős magyar közgazdászokként felhívjuk az Orbán-kormányt, hogy vizsgálja felül álláspontját, és az európai uniós csúcstalálkozón fogadja el a többségi álláspontot.  Ezt kívánja a józan ész, ez Magyarország érdeke. Egy már elvesztegetett évtized után ne szálljunk le önként a felemelkedés vonatáról, amely a mielőbbi magyar euróhoz visz el bennünket" - áll a közleményben, amelyet Bauer Tamás, Békesi László, Csillag István, Mihályi Péter, Muraközy Balázs, Petschnig Mária Zita, Soós Károly Attila és Várhegyi Éva írt alá.

A közleményben kiemelik: a készülő megállapodás a társasági nyereségadó alapjának egységes kiszámítását irányozza elő, és nem zárja ki az alacsonyabb és magasabb adókulcsok versenyét. "Arról nincs szó, hogy a jövőben Brüsszeli döntés határozná meg az összes adófajta mértékét", vagyis Magyarország nem mondana le "adópolitika függetlenségéről".

Az aláírók szerint a Magyarországon a társasági nyereségadó alacsonyabb kulcsánál is fontosabb, hogy az adóalap kiszámításánál ne érje őket "nemzeti meglepetés". A vállalatok vezetőit leginkább a normálistól eltérő, sajátosan magyar adószabályok aggasztják (például a különadók). 

A közleményben összefüggésbe hozzák a kormány álláspontját az adóalapharmonizációról, Orbán Viktor miniszterelnök korábbi nyilatkozatával arról, hogy ebben az évtizedben Magyarország nem akarja bevezetni az eurót. Kiemelik: az önálló nemzeti valuta,  amely önálló monetáris politikát is jelent, rövid távon nagyobb szabadságot enged a kormánynak a gazdasági egyensúlyt sértő kísérletekre,  amelynek következményei átmenetileg magasabb inflációval, a forint leértékelődésével is áthidalhatók. Hosszabb távon tekintve azonban az eurózónából való kimaradás ára sokkal nagyobb.

Az elmúlt két-három évben nyilvánvalóvá vált, hogy az Európai Unió országai két csoportra szakadnak. Az egyik csoportba azok tartoznak, akik vállalják a fegyelmezett államháztartási politikát, és versenyképességüket gazdaságuk folyamatos korszerűsítésével, termékeik minőségével, gazdasági és politikai viszonyaik kiszámíthatóságával érik el. A másik csoportba azok kerülnek, akik folyamatosan küzdenek a fegyelmezetlen, kalandor kormányzás következményeivel, amelyek nem tudják teljesíteni az eurózóna szabályait, amelyeket megbízhatatlan partnernek tart a környezet.

Most alakul ki a kétsebességes Európa. A külső körben maradni, mellékvágányon bolyongani könnyebb, viszont ezekbe az országokba nem sietnek a befektetők, kimaradnak a technikai és üzleti kapcsolatok nemzetközi hálózataiból, óhatatlanul visszaszorulnak a világgazdaságban. A belső körhöz felzárkózni fegyelmet követel és áldozatokkal jár ugyan, de masszív tőkebeáramlást ígér, szoros nemzetközi gazdasági kapcsolatokat, biztonságot és tartós felemelkedést hoz - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
WHO-főigazgató a koronavírusról: Egyre több a fény a sötét alagút végén

WHO-főigazgató a koronavírusról: Egyre több a fény a sötét alagút végén

Az épp kirúgott főszerkesztő-helyettes passzolhat leginkább az Index új tulajának terveihez

Az épp kirúgott főszerkesztő-helyettes passzolhat leginkább az Index új tulajának terveihez

Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony

Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony