szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Otthon Centrum (OC) ingatlanforgalmazó franchise hálózat egy támogatott, használt lakás vásárlására is felhasználható hitelkontingens bevezetését javasolja a nem fizető lakáshitelesek gondjainak enyhítését célzó készülő csomagban.

A cég szerint ez a megoldás felszívná a kényszerértékesített lakásokat, és lendületet adna a lakáspiacnak. A közleményben kifejtik, hogy az eddigi nyilatkozatokban megjelent kormányzati szándék, miszerint a nem fizető lakáshitelesek otthonait támogatott kamatozású hitellel lehetne megvásárolni, torzítaná a piacot. Azok a lakáshitelesek, addig eddig törlesztettek, de a problémáik miatt eladnák a lakásukat, hátrányba kerülnének a nem fizetőkkel szemben - véli az OC.

Ezért javasolja a társaság a kedvezményes kamatozású hitelkontingenst, amely minden használt lakásra vonatkozna - a vételárhoz képest meghatározva a hitel arányát. Analógiaként említik, hogy a  korábbi kamattámogatás - bevezetésétől - 2002-től jelentősen élénkítette a lakáspiacot, egy év alatt harmadával növelve a tranzakciók számát.

Amennyiben a kormány a költségvetési terhet szeretné a szűkítéssel kordában tartani, jobb megoldás lenne, ha meghatározásra kerülne egy teljes támogatott hitel kontingens, valamint lakásonként fixálnák a hitel arányát és maximális mértékét - írják. A kontingens bevezetése gyors vásárlásra ösztönözné a most még kiváró vásárlókat, és többletkeresletet hozna a lakáspiacra. Ezzel felszívódnának a kényszerértékesített lakások, és a lakáspiac is lendületet kaphatna - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ipsos: Kevesen hisznek a gyors újranyitásban és egyre többen kérnek oltást

Ipsos: Kevesen hisznek a gyors újranyitásban és egyre többen kérnek oltást

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Hatórás sorok a Heathrow-n, volt, hogy a rendőröknek kellett rendet tenniük

Hatórás sorok a Heathrow-n, volt, hogy a rendőröknek kellett rendet tenniük