szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Spanyolország nem szorul pénzügyi támogatásra és nem is kért segítséget a Nemzetközi Valutaalaptól – közölte a pénzügyi szervezet vezetője, Dominique Strauss-Kahn az El País-nak adott interjúban.

A baloldali spanyol napilapi internetes kiadásában megjelent interjúban Strauss-Kahn kiemelte, hogy a madridi kormányzat a megfelelő intézkedéseket és költségvetési-, nyugdíj-, munkaügyi és banki reformokat lépte meg.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Portugáliáról is hasonlóképpen vélekedik-e, az IMF vezérigazgatója elmondta: a portugál helyzet nem olyan egyszerű, mint a spanyol. Úgy fogalmazott: "a döntés a portugál kormány kezében van". Kifejtette: a spanyol kormány már hozott intézkedéseket, míg  a portugál kormánynak meg kell mutatnia, milyen lépéseket tervez és, hogy ezek megbízhatóak.

Dominique Strauss-Kahn szerint egyetlen ország sem képes hosszú távú megoldást nyújtani a világpiaci vagy regionális gondokra. "A probléma legnagyobb része éppen az, hogy az euróövezet nem rendelkezik a közös kormányzás eszközeivel, ugyanakkor ez nem csupán a jelenleg érvényben lévő szabályok, hanem az európai kormányzás hibája" – fogalmazott az IMF-vezér.

Az euróövezeti inflációs nyomásról szólva elmondta: az infláció a fejlődő országokban okozhat gondot, ahol a gazdaság a túlfűtöttség jeleit mutatja, a fejlett országoknál ez nem jelent nagyobb kockázatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Csúcson a rossz hitelek aránya Spanyolországban

A központi bank pénteken publikált adatai szerint a híres-neves spanyol takarékszövetkezetek (cajas) nem fizető hitelállománya 5,88 százalék volt - kicsivel több, mint decemberben -, az összes bankot, és egyéb hitelnyújtó szervezetet is figyelembe véve az arány 6,06 százalék.

MTI Gazdaság

A Moody's leértékelte Spanyolországot

A Moody's hitelminősítő csütörtökön egy fokozattal a még mindig elsőrendű "Aa2"-re csökkentette Spanyolország államadósságának osztályzatát, és fenntartotta az osztályzatra a negatív kilátást.

MTI Gazdaság

Fitch: negatív kilátás Spanyolországnak

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Spanyolország egyébként magasan elsőrendű államadós-osztályzatainak kilátását pénteken a Fitch Ratings, a gyenge spanyol növekedésre hivatkozva.

Mindössze egy tanár ment be tanítani Répcelakon, fegyelmit kaptak a hiányzók

Mindössze egy tanár ment be tanítani Répcelakon, fegyelmit kaptak a hiányzók

Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Futball-legendák keltek ki az Európai Szuperliga ötlete ellen

Futball-legendák keltek ki az Európai Szuperliga ötlete ellen