szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jürgen Habermas, a világhírű filozófus és szociológus a német kancellár szemére veti, hogy az európai integráció megerősítése helyett kizárólag saját hatalmának megőrzése érdekli.

A 81 esztendős Habermas, a jelenkor egyik legnagyobb hatású gondolkodója szerint "már nem lehet fölismerni, miről van szó (Merkel politikájában). Nem látni, hogy egyáltalán többről lenne-e szó, mint a következő választás megnyeréséről" - írta a német tudós csütörtökön a Süddeutsche Zeitungban megjelent cikkében.

Különösen megmutatkozott ez abban, ahogyan a kormányfő Karl-Theodor zu Guttenberget támogatta. Jóllehet a védelmi miniszterről gyorsan kiderült, hogy plágiumot követett el, tekintettel népszerűségére, a kancellár meg akarta tartani a tárca élén. "Hideg számítással néhány ezüstpénzért - amelyet a szavazóurnáknál végül mégsem kapott meg - sutba dobta a közhivatal jogállami értelmezését" - mutatott rá Habermas. Szerinte ezzel Merkel "berlusconizálta az ország politikai kultúráját".

Habermas, aki műveiben régóta kiáll a "harcos állampolgár" mellett, nem korlátozza bírálatát Merkelre. Az egész német politikai elitnek a szemére veti, hogy tevékenységét a hangulatoknak, közvélemény-kutatási eredményeknek és választásoknak rendeli alá. A politikusok "szemérmetlen módon a közvélemény-kutatók megalkuváson alapuló forgatókönyvét" követik a hatalom megőrzése érdekében. A polgárok érzékelik ezt, ennek a következménye a tiltakozó mozgalmak újjászületése, amit jól mutat például a Stuttgart 21 infrastruktúra-projekttel szembeni ellenkezés.

A politikai elit jövőképhiányának és csüggedtségének többek közt az európai egység issza meg a levét. Habermas szerint a strasbourgi Európai Parlament megerősítésére volna szükség. A politikusok azonban visszarettennek egy ilyen alapvető változástól, és ehelyett beérik hozzávetőleges megoldásokkal. "Mára zsákutcába jutott az európai egyesülés folyamata, amelyet mindig is az emberek feje fölött intéztek" - írja a szerző, aki szerint az Európai Unió "siralmas állapotban" van. Ehhez járul, hogy Merkel alatt Németország - korábban nem tapasztalt egyértelműséggel - vezető szerepre tart igényt Európában, miközben nemzeti érdekeit követi.

"A nemzeti szempontok elsőbbsége soha nem mutatkozott meg olyan nyilvánvalóan, mint amikor a kancellár erőteljesen ellenállt Görögország európai megsegítésének, és heteken át akadályozta az euró megmentését szolgáló védőernyő kifeszítését" - szögezte le Habermas, ennek kapcsán "euroszkeptikus" jelzővel illetve Angela Merkelt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Folk György / Brüsszel Világ

Merkel átverte akaratát az eurózónán

Az eurózóna krízisalapjának megnöveléséről és az eurózóna tagállamok nemzeti törvényeiben rögzítendő versenyképességi célok elfogadásáról állapodtak meg szombat hajnalban az eurózóna államainak vezetői brüsszeli csúcsukon. Az egyezség igazi sikertörténet Angela Merkel német kancellár számára, akinek sikerült a számos tagállamban elszállt eladósodottság leküzdéséhez szükséges lépésekre rábírnia a tizenhét államot.

MTI Világ

Saját gazdasági minisztere torpedózza meg Merkel kampányát?

Két nappal a konzervatív-liberális német kormánykoalíció jövője szempontjából kulcsfontosságú tartományi parlamenti választások előtt újabb politikai bomba robbant Berlinben. Pénteki értékelések szerint Angela Merkel kancellár kampányát saját gazdasági minisztere torpedózta meg, taktikai manővernek minősítve az atomerőművekkel kapcsolatos német kormányzati álláspontban bekövetkezett 180 fokos fordulatot.

Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának

Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának

Megérkezett az Audi TTS erősebb új változata

Megérkezett az Audi TTS erősebb új változata

WHO-főigazgató a koronavírusról: Egyre több a fény a sötét alagút végén

WHO-főigazgató a koronavírusról: Egyre több a fény a sötét alagút végén