Tetszett a cikk?

A kormány szerint kedvező a helyzet az euróalapú lakáshitelezés újraindításához, az [origo] információi szerint azonban a kormány azért szeretné feloldani az euróhitelekre korábban bevezetett korlátozásokat, hogy emiatt ne induljon uniós eljárás Magyarországgal szemben.

Az EU korábban elmarasztalta Ausztriát is egy hasonló helyzetben és az [origo]-nak nyilatkozó források szerint egyre inkább érik a magyar eljárás is - írja az internetes lap. "Megfontolandó a lakossági, lakáscélú jelzáloghitelek esetén a forint mellett az euróban történő hitelnyújtás lehetőségének újbóli megteremtése" - jelentette be múlt héten a Nemzetgazdasági Minisztérium. A minisztérium nem fűzött magyarázatot a közleményében beharangozott tervhez, az indoklás annyi, hogy ez "a jelenlegi helyzetben" kívánatos lehet.

A tárca múlt heti közleményéből az derül ki, hogy az intézkedés egyik darabja lehet annak a hat elemből álló csomagnak, amelyet a kormány a Bankszövetséggel együttműködve szeretne megalkotni. A csomag szerepe az lenne, hogy a pénzügyi rendszer működése is támogassa a gazdasági növekedés megindítását, a nagyon leült banki hitelezési tevékenységnek pedig lendületet adjon.

Az [origo] információi szerint azonban a Bankszövetséggel folytatott tárgyalások mellett más oka volt a kormánynak arra, hogy feltámassza az euróalapú lakáshitelezést. Több forrásból származó, egy magas rangú kormányzati tisztviselő által is megerősített információink szerint a kormány azért táncolt vissza az euró alapú hitelek tavaly kihirdetett moratóriumától, mert attól tartott, hogy uniós eljárás indul emiatt Magyarország ellen.

Az nem derült ki a gazdasági minisztérium közleményéből, hogy mikortól akarja ismét szabaddá tenni az euróalapú lakáshitelezést magánszemélyek részére. Az euróalapú hitelezés visszaállítását a bankok is támogatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kecskemét fideszes polgármestere nem szeretne ellenzéki előválasztást

Kecskemét fideszes polgármestere nem szeretne ellenzéki előválasztást

Ismeretlen karitatív szervezet kapja meg a korábbi eszközkezelő után megmaradt állami bérlakásokat

Ismeretlen karitatív szervezet kapja meg a korábbi eszközkezelő után megmaradt állami bérlakásokat

A Szuperligában a focimeccseket is lerövidíthetik, ha úgy kívánják a nézők

A Szuperligában a focimeccseket is lerövidíthetik, ha úgy kívánják a nézők