szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A román állami vállalatoktól harmincezer embert bocsáthatnak el a következő időszakban - közölte Dumitru Costin román szakszervezeti vezető, aki részt vett pénteken a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségével folytatott megbeszélésen.

Román szakszervezeti vezető: 30 ezer embert bocsáthatnak el az állami vállalatoktól

A román országos szakszervezeti tömb (BNS) vezetője szerint a következő időszakban a román kormánynak eltökélt szándéka, hogy  hatékonyabbá tegye az állami vállalatok működését, amit az IMF is szorgalmaz.

Costin szerint a következő időszakban legalább 30 ezer ember elbocsátására lehet számítani az állami vállalatoktól, ezért a tanácskozáson azt kérte az IMF szakértőitől, hogy ne csak makrogazdasági adatként kezeljék az elbocsátásokat, hanem a vállalatok hatékonysági mutatóinak alapos elemzése nyomán fogadják el a leépítésekről szóló döntést, ugyanis szerinte a román állami vállalatok egy része elsősorban a hozzá nem értő menedzsment miatt veszteséges.

Costin szerint a tanácskozáson az is kiderült, hogy a román kormány napirendjén kiemelt feladatként szerepel a következő időszakban az állami vállalatok hatékonyságának növelése. Costin szerint összesen 18, részben vagy teljes mértékben állami tőkéjű vállalatnál várhatók elbocsátások.

Jelenleg Bukarestben tartózkodik az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank küldöttsége, amely a Románia által megkötendő 5,4 milliárd euró értékű újabb hitelmegállapodás részleteiről és a reformok folytatásáról tárgyal.

Az IMF Romániával kötött 3,6 milliárd euró értékű, két éves elővigyázatossági hitelszerződése március végén lépett érvénybe. Románia várhatóan a nyár elején köti meg a másik két hitelezővel is a hitel-megállapodást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!