szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Oszama bin Laden halálhírére gyorsan reagált a világgazdaság, a legkülönfélébb piacok mozdultak ki átmenetileg a korábbi trendek fogságából: nőttek a részvényindexek, csökkent az olajár és változtak a nemesfémárak is. A terroristavezér szelleme azonban továbbra is kísérti a gazdaságot, és ez még jó darabig nem fog távozni.

A biztonsági ellenőrzések nem hogy enyhülnének, hanem még keményebbek lesznek a reptereken, ami az utazási költségek emelkedéséhez fog vezetni. Azok a jogszabályok, amelyek a bankok számára előírták a pénzügyi biztonsági ellenőrök és nyomozók alkalmazását, fennmaradnak. A legtöbb cég kénytelen lesz többet költeni szállítmányai és számítógépes rendszere biztonságára. Oszama bin Laden halála nem fogja megfordítani a folyamatot az üzleti életben, amit szeptember 11-e indított el.

Ezt a képet nem felejtik. Megmaradnak az iparági kockázatok
©

A támadások nagyobb vállalati kiadásokat eredményeztek a biztonság és felderítés területén, s ezeket a költségeket a cégek továbbhárították a fogyasztókra. Például az üzemanyagárakban benne vannak azok költségek, amelyek a közel-keleti szénhidrogénkészletek kitermelésnek és szállításának fokozott védelme miatt jelentek meg az al-Kaida fenyegetése nyomán. Bin Laden eszméinek szétterjedése olyan költségeket okoz az üzleti életnek, amivel korábban sohasem találkozott, de mára kénytelen volt beépíteni a működés napi tételei közé.

John Silva, a Wells Fargo pénzügyi konglomerátum befektetési részlegének vezető közgazdásza az AP hírügynökségnek kifejtette, hogy bin Laden halála talán csökkenti a kockázat érzetét a kereskedelemben és az üzletmenetben, ami némi haszonnal járhat a világgazdaság számára.

Különösen érintett iparágak. Néhány iparág különösen érzékeny a terrorfenyegetésekre. A légiközlekedés és a légitársaságok működése az elmúlt tíz évben jelentősen megváltozott. Egyrészt olyan rutinná vált a repülés, mint a vasúti utazás, ugyanakkor a biztonsági ellenőrzés időt rabló és kényelmetlen procedúrája, a fedélzetre felvihető cikkek korlátozása megnehezíti az utazást. Sőt, az utaskísérők már nemcsak arra kapnak kiképzést, hogy mosolyogjanak az utasokra és gyorsan szolgálják fel a kávét és szendvicset, hanem közelharcot is oktatnak nekik.

A technológiai fejlesztéseket befolyásolta az a félelem, hogy a számítógéprendszerek leállása vagy befolyásolása megbéníthatja a vállalatok és szervezetek életét. Ezért megnőtt a kereslet a kifinomultabb és védettebb komputerek és szoftverek iránt. És persze a vállalatok arra kényszerültek, hogy frissítsék biztonsági szoftvereiket, amibe beletartozik a korábbiaknál sokkal erőteljesebb titkosítási rendszerek bevezetése is. A bankoknál, állami szervezeteknél, a közlekedési rendszereket, hidakat, alagutakat, erőműveket működtető „kritikus” feladatokat ellátó cégeknél minden korábbinál fontosabbá vált a magas fokú biztonság kialakítása és fenntartása. Persze ez rengeteg pénzbe kerül.

Az energiaiparban a kiadások és a fogyasztói árak is nyilvánvalóan magasabbak, mint a szeptember 11-i terrortámadás nélkül lettek volna. Az erőművek és az távvezeték-hálózatok terrortámadások potenciális célpontjai. Ezért a biztonsági kiadások az utóbbi tíz évben megemelkedtek, amit a végső fogyasztók kénytelenek megfizetni. Hasonló volt a helyzet az olajfinomítók esetében is. Michael Lynch, a Strategic and Economic Research elemzőcég elnöke szerint az olaj azért is drágább az utóbbi tíz évben, mert a kereskedők attól tartottak, hogy az al-Kaida megszakítja az ellátási láncot a közel-keleti finomítók, vezetékek vagy kikötők megtámadásával. Ezek a fenyegetések Oszama bin Laden halálával egyáltalán nem múlnak el, sőt, lehet, hogy átmenetileg felerősödnek, ami nem engedi meg a biztonsági színvonal és kiadások csökkentését.

[[ Oldaltörés (Folytatás: Változó célpontok és a magyar piac) ]]

Változó befektetési célpontok. A befektetési piacokon bin Laden megölése sokakat arra csábíthat, hogy értékpapírokat vásároljanak az elkövetkező hónapokban – mondta a Bloombergnek a New York-i JP Morgan Chase vezető befektetési stratégája, Thomas J. Lee. A Goldman Sachs londoni vagyonkezelő részlegének vezetője, Jim O’Neill pedig úgy véli, hogy a terroristavezérből megöletése talán mártírt csinál, a piacon a befektetőket ez az esemény arra ösztönzi, hogy adják el nyersanyag- ás áruérdekeltségeiket, s részvényeket vásároljanak.

Orosz Dániel. A piaci változásokat most nem a politikai hirek alakítják
©

Néhány piaci stratéga szerint a terroristavezér elleni akciónak csak szimbolikus jelentősége van, s nem lesz különösebb hatása. Mások viszont arra szavaznak, hogy a bin Laden-ügy lezárása megérleli gyümölcsét az Egyesült Államokba és Barack Obama elnökbe vetett bizalom megerősödésén keresztül. Lee szerint az eseménynek pozitív hatása lesz, mert az emberek túl kockázatosnak tartották az értékpapírokat, s el is kerülték őket. A befektetési szakértő szerint ez a folyamat jelentősen megváltozhat.

Bin Laden halálhírét az egyik legnagyobb globális befektetőház, a Pimco (Pacific Investment Management Company) vezérigazgatója, a befektetési közgazdaságtan egyik elsőszámú szakértőjének tartott egyiptomi származású Mohamed El-Erian is kommentálta a Financial Times blogján. Szerinte a halálhír pozitív hatással lesz a részvénypiacokra, mert – ahogy Lee is kifejtette – a biztonsági kockázatok csökkenése mérsékli a kockázati prémiumokat is. A közgazdász szerint az amerikaiak számára pótlólagos haszon, hogy közelebb kerülhetnek a politikai egység megteremtéséhez, ami fontos gazdasági és pénzügyi kérdésekben tehet lehetővé kompromisszumokat. Bin Laden halála sokaknak hozott megkönnyebbülést El-Erian szerint, így legfeljebb a Közel-Keleten és Ázsiában várhatók lokalizált Amerika-ellenes fellángolások. Ugyanakkor – a világ legnagyobb kötvényportfólióját kezelő cég vezetőjeként – nem hallgatta el, hogy az államkötvénypiac nyomás alá kerülhet, hiszen ez a befektetők menedékének számított a nehéz időkben. Az olajpiacon azonban nem lehet jósolni, mert az ellátási megfontolások sokkal közvetlenebbül hatnak a piacra, mint a politikai események.

Magyar piaci hatások. A magyar piacra bin Laden halálhíre igen kevés befolyást gyakorolt. Hétfőn reggel a bejelentés után az amerikai tőzsdei hírek hatására (jelentős pluszba lendültek a határidők) a magyar piac is emelkedéssel nyitott, de estére szinte teljesen elfogyott a lendülete. „Az efféle hírek – ha a politikában mégoly jelentősek is – nem tudják a trendeket alapvetően befolyásolni. A japán események sem voltak erre képesek, pedig azok hatása nyilvánvalóan sokkal mélyebben érintette a világgazdaságot, mint a bin Laden elleni akció” – mondta a hvg.hu-nak Orosz Dániel, az Axa csoport Magyarország stratégiai elemzési igazgatója. Szerinte még mindig az a legfontosabb piaci információ, hogy a Fed pénzbőséget ígér, s az EKB sem drágítja meg érdemben a hitelezést. Ezért meglepő lenne, ha bármelyik eszközcsoportban a jelenlegi trendek megváltoznának egy olyan alapvetően politikai jellegű esemény miatt, mint Oszama bin Laden halála. A BUX egyébként is erősen alulteljesít a DAX-hoz vagy a S&P 500-hoz viszonyítva az április 27-i Fed-bejelentés óta; például az OTP is inkább csak oldalazásra volt képes, míg az említett mérvadó tőzsdeindexek új lokális csúcsokra törtek. Azaz – vélekedik Orosz Dániel – a hétfői jó hangulatban legfeljebb egy kis extra lökést adott a bin Ladenről érkezett hír, de ennek hatása hamar elillant. A helyzetet persze a nagy amerikai befektetési alapok megpróbálhatják a javukra fordítani, de ennek nálunk nincs jelentősége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az egykori Jugoszláviában szerzett fegyvereket bin Laden

Egy tavaly közzétett, korábban titkos dokumentum szerint még 1986-ban Zágrábban és Belgrádban fegyvereket, a boszniai háború idején pedig a horvát fővárosban lakásokat is vásárolt Oszama bin Laden - közölte kedden a horvát Vecernji List napilap.

hvg.hu Világ

Az al-Kaida Pakisztánt veszi célba

Néhány hónapja Oszama bin Laden találkozott az al-Kaida parancsnokaival, hogy előkészítse utódlását. Az Asia Times Online szerint a szervezet már javában készül az újabb terrorista támadásokkal, az elsődleges célpont Pakisztán lesz.

hvg.hu Világ

"Kizárt, hogy a terroristák kezében hasadóanyag lenne"

Barack Obama amerikai elnök vasárnap éjjel bejelentette, hogy az Egyesült Államok végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével. Kíváncsiak voltunk, hogyan látják idehaza az elfogást: politikusokat és biztonsági szakértőket kérdeztünk az akcióról, valamint arról, kell-e az iszlám szélsőségek bosszújától tartanunk.

MTI Világ

Bin Laden halála nem sürgeti a brit csapatokat

Nem feltétlenül változik a brit hadsereg afganisztáni bevetésének menetrendje Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorhálózat vezérének halála után - mondta kedden a brit miniszterelnök.

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

Az elmúlt 30 évben Joe Biden az első amerikai elnök, aki a csendes generáció tagja

Az elmúlt 30 évben Joe Biden az első amerikai elnök, aki a csendes generáció tagja

Kémfotókon az Audi Maybachra adott válasza, a Horch luxusautó

Kémfotókon az Audi Maybachra adott válasza, a Horch luxusautó