szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szupergyors mobilinternet-hálózatot épít a Magyar Telekom az Ericsson közreműködésével; nyárra már 200 helyen lesz elérhető ez a szolgáltatás.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán Budapesten a fejlesztést bejelentő sajtótájékoztatón elmondta: a beruházás a magyar távközlési piac egészséges versenyének növekedését hozza magával. A kormány partner abban, hogy a távközlés a maga természetes útján tovább fejlődjön, a szakminisztérium pedig minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a beruházásokat és a piacélénkítő fejlesztéseket – tette hozzá.

Elmondta, hogy az Új Széchenyi Terv is támogatja az infokommunikációs fejlesztéseket, s bevonja a kis- és közepes vállalkozásokat a technológiai háttér és a felszereltség növelését célzó fejlesztésekbe. A terv 2011-2013 között 12 milliárd forint forrást tartalmaz ilyen célokra, amelyek eredményeként 600 ezer lakoshoz, 15 ezer vállalkozáshoz és 2 ezer közintézményhez juthat el a széles sávú internet - jelezte a miniszter.

A széles sávú internet elterjesztése kiemelt prioritást élvez: az uniós tervekkel összhangban Magyarországon 2013-ra 100 százalékos alapszintű széles sávú lefedettség jön létre, majd 2014-ben további 1 millió, ennél jobb minőségű új generációs hozzáférést is biztosítani kell - mondta.

Az el nem osztott frekvenciákkal kapcsolatban Fellegi tamás jelezte: azok a tervek szerint a harmadik negyedévben kerülhetnek a szolgáltatókhoz. Megkezdték az ehhez szükséges jogszabályok megalkotását, amelyeket hamarosan véglegesítenek. A miniszter közölte: nyár elejére-közepére kialakul a szükséges jogszabályi háttér.

Elmondta, hogy az új frekvenciarendelet már megjelent, ami a szolgáltatók által használt sávokhoz és nem a bázisállomásokhoz köti a díjfizetést. Ez nemcsak a szolgáltatóknak, hanem a fogyasztóknak is kedvező, mert javul a tartalomszolgáltatás és olyan helyeken is elérhető lesz  mobilinternet, ahol eddig a cégek nem fejlesztettek.

Kérdésekre válaszolva szólt arról: a távközlési és informatikai szektorban nem váltak valóra a azok a félelmek, amelyek a válságadókhoz fűződtek. Bizonyítja ezt az is, hogy több vállalat jelentős fejlesztéseket jelentett be az elmúlt időben, például az Ericsson is fejleszti magyarországi kutatási-fejlesztési bázisát – tette hozzá.

A miniszter a magyar gazdaságról szólva kiemelte: a stabilitás megteremtésében minden szereplőnek részt kell vállalnia, arányosan kell viselnie a közterheket. Kifejtette: a terhek igazságos elosztása miden magyar és külföldi szereplő jól felfogott érdeke.

Úgy vélte, több cég is felismerte ezt, s nehéz körülmények között is részt vállalnak az ország építésében, e körbe tartozik például a Magyar Telekom és az Ericsson beruházása is.

Fellegi Tamás fontosnak nevezte, hogy mindenki számára elérhető legyen a széles sávú internet, mivel ma néhány tízezer háztartás még az alapinternetet sem tudja használni. Bár egy év alatt másfélszeresére nőtt az értékesített mobilinternet-csatlakozások száma, a lakosság 35 százaléka még mobilinternettel le nem fedett területen él.

Kifejtette, hogy a hírközlést és az informatikát ma már nem lehet szétválasztani. A tárca áttekintette a szektorok helyzetét, és megkezdték a hírközlési törvény átfogó vizsgálatát, mivel a jelenlegi jogszabály nem támogatja például megfelelően a technológia gyors ütemű fejlesztését és az infrastrukturális beruházásokat. Az egyebek mellett a fogyasztóvédelmet is erősítő változtatásokról széles körű szakmai egyeztetéseket kezdtek.

Fellegi közölte, hogy több olyan lépéssorozatról hoztak döntést, amelyek jelentős mértékben átalakítják a kormányzati infrastruktúra és telekommunikáció környezetét. A hálózatkonszolidációs kormányrendelet végrehajtása már folyamatban van, aminek fő célja a meglévő szolgáltatások költséghatékonyabbá tétele, a színvonal megtartása mellett. Elmondta: a 112-es projekt elindításáról már megszületett a kormánydöntés, most folyik az egységes kormányzati gerinchálózat működtetésének új konstrukcióját megalapozó műszaki tartalom véglegesítése.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a következő években mintegy 30 milliárd forintot költ a cég hasonló fejlesztésekre.

Christopher Mattheisen közölte azt is: tavaly több mint 90 milliárd forintot költöttek beruházásokra, míg az idén ennél 5 százalékkal kevesebbet. A beruházás a hálózat gyorsabbá tétele mellett egyebek mellett 50 százalékos energia megtakarítást is lehetővé tesz. A vállalat célja az, hogy 2013-ra az ország közel 100 százalékán lehetővé váljon a másodpercenként 21 megabites internetes sebesség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

A Telenor szerint kormánytámogatás kell a 4G-s mobilhoz

A Telenor Magyarország azt várja a kormánytól, hogy teremtse meg a mainál sokkal gyorsabb adatforgalmat lehetővé tevő negyedik generációs mobil szolgáltatás (LTE) szabályozási környezetét, mivel csak ehhez alkalmazkodva tudja bevezetni a szolgáltatást, a társaság szeretné azt is, ha a frekvenciadíjat a használt sávok alapján határoznák meg, s nem a telepített berendezések szerint.

MTI Tech

NMHH: februárban nőtt a mobilinternet-előfizetők száma

Februárban 28 ezerrel, közel 1 millió 350 ezerre nőtt Magyarországon a mobilinternet-előfizetések száma, míg a teljes előfizetői táboron belül az aktív – a mobilinternet-szolgáltatást az utolsó három hónapban igénybe vevő – ügyfelek száma az előző havi 1 millió 17 ezerről 1 millió 36 ezerre emelkedett - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken.

MTI Gazdaság

Egyre többen mobilinterneteznek idehaza

Októberben az egy hónappal korábbi 1 millió 175 ezerről, 1 millió 209 ezerre nőtt Magyarországon a mobilinternet-előfizetések száma, míg a teljes előfizetői táboron belül az aktív - a mobilinternet-szolgáltatást az utolsó három hónapban igénybe vevő - ügyfelek száma 908 ezerről 933 ezerre emelkedett - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön.

Török sztárcsapathoz igazol Szalai Attila

Török sztárcsapathoz igazol Szalai Attila

Ausztrál open: már 72 teniszező van karanténban

Ausztrál open: már 72 teniszező van karanténban

Egyre több helyen tiltják a melegek "átnevelését", Magyarország más irányba halad

Egyre több helyen tiltják a melegek "átnevelését", Magyarország más irányba halad