szerző:
MTI

A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több ponton is megsértette a közbeszerzésekről szóló törvényt a "Kommunikációs ügynökségi szolgáltatásokra" kiírt eljárásával, ezért 500 ezer forint bírságot szabott ki a döntőbizottság a jegybankra.

A Közbeszerzési Döntőbizottság honlapján elérhető, május 6-án hozott határozata szerint a pályázatban az MNB kommunikációs szervezeti egysége "Kommunikációs ügynökségi szolgáltatásokra" olyan szerződött partnert keresett, amely rendezvényszervezési és reklámügynökségi szolgáltatások végzésével támogatná e szervezeti egység munkáját.

©

A Közbeszerzési Döntőbizottság döntésének hosszas indoklásából kiderül: a jegybank által a közbeszerzési eljárás formájául választott "tárgyalásos eljárást" ebben az esetben nem lehetett volna elindítani. A döntőbizottság szerint a részajánlattételi lehetőség kizárása törvénysértő volt, valamint ellentmondásosnak bizonyultak a közbeszerzési eljáráson való indulás pénzügyi-gazdasági feltételei, egyúttal túlzóak voltak az indulás minimumfeltételei, és az alkalmassági feltételek sem voltak egyértelműek. Emellett az ajánlattevő cégek szakembereitől a jegybank által megkívánt gyakorlati időt túlzottnak ítélte a döntőbizottság.

A döntőbizottság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján úgy ítélte meg, hogy megalapozott következtetés nem vonható le azzal kapcsolatban, hogy az ajánlatkérő MNB-nél ki a felelős a jogsértésekért, így személyi bírságot nem szabott ki. A döntőbizottság a bírság összegének meghatározásakor  figyelembe vette a jogsértés súlyát, a közbeszerzés tárgyát.

Járai Zsigmond, az MNB felügyelő bizottságának (fb) elnöke április 4-én elmondta: a felügyelőbizottság szerint számos szabálytalanság, visszaélések gyanúja, valamint összeférhetetlenség merült fel az MNB gazdálkodásával és egyes szerződéseivel kapcsolatban; jogszerűtlennek tartott megoldások fordultak elő jelentős számban kommunikációs szerződések közbeszerzési eljárása kapcsán is. Emiatt kezdeményezett az fb jogorvoslati eljárást a Közbeszerzési Tanácsnál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Londoni elemzők: valószínűbb az MNB-kamatemelés, mint a kamatcsökkentés

A jelenlegi magyarországi inflációs folyamatok mellett nagyobb a valószínűsége az MNB-kamatemelésnek, mint a kamatcsökkentésnek - jósolták londoni felzárkózó piaci elemzők az áprilisi inflációs adatok szerdai ismertetése után. A KSH szerdai közlése szerint a tizenkét havi, teljes kosárra számolt infláció a múlt hónapban 4,7 százalék volt.

hvg.hu Gazdaság

MNB: a bankadó növelte a befektetési kockázatokat

Az MNB alelnöke egy szerdai konferencián elmondta, hogy bár nincs „egyetlen, végleges, minden problémát megoldó” lépés, a jegybank szabályozási javaslatai - megvalósításuk esetén - csökkentenék a bankrendszerben megfigyelhető kockázatokat.

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Mégsem szűnik meg az ExperiDance

Mégsem szűnik meg az ExperiDance

3500 éves sírhelyet tártak fel Egyiptomban, előkerült egy múmia is

3500 éves sírhelyet tártak fel Egyiptomban, előkerült egy múmia is

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Videó: A hangja elég meggyőző az új BMW M3-asnak

Videó: A hangja elég meggyőző az új BMW M3-asnak

Kopogtat a kanyaró, és ez a nagyobb járványok előhírnöke lehet

Kopogtat a kanyaró, és ez a nagyobb járványok előhírnöke lehet