szerző:
MTI

Az Európai Bizottság pénteken nyilvánosságra hozandó gazdasági előrejelzésében a konvergenciaprogramban szereplőnél magasabbra, 3 százalék fölöttire becsülheti a 2012-es GDP-arányos magyar államháztartási hiányt – értesült csütörtökön a BruxInfo.

©
A Bizottság GDP-arányosan 3 százalék – tehát ismét a megengedett határ – feletti deficitet jósolhat Magyarországnak 2012-re, míg az április közepén benyújtott magyar konvergenciaprogram jövőre 2,5 százalékos, 2013-ban pedig 2,2 százalékos államháztartási hiányt vetített előre.

Brüsszel elsősorban a Széll Kálmán Terven alapuló konvergencia program bizonyos elemeinek végrehajtásával kapcsolatos kételyei miatt számol a kormánynál nagyobb hiánnyal jövőre, amivel lényegében azt jelzi, hogy pótlólagos intézkedésekre lehet szükség a konvergenciaprogramban szereplő hiánycél elérésére. Magyarország  2011-es határidőt kapott az EU-tól a túlzott mértékű (3 százalékot meghaladó) deficit megszüntetésére, ami meg is valósul az idén mind a kormány, mind a Bizottság számításai szerint, ám Brüsszel meglátása szerint alapjában véve egyszeri intézkedésekkel, jórészt a magán-nyugdíjpénztári befizetések állami költségvetésbe való átterelésével.

A Bizottság úgy látja, hogy a pénzügyminiszteri tanács ajánlásával ellentétben 2010-ben és 2011-ben strukturális szempontból egyértelműen romlott a helyzet, így nem lehet készpénznek venni a túlzott deficit eljárás leállítását 2012-ben még akkor sem, ha idén 3 százalék alá is csökken a hiány.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meixner Zoltán (hvg.hu) Gazdaság

Konvergenciaprogram: a puhulás lehet a nagy meglepetés

Holnap mutatja be a magyar kormány Brüsszelnek a konvergenciaprogram aktualizált változatát, amely azt a pályát hivatott leírni, amelyen az ország a maastrichti kritériumok teljesüléséhez egyre közelebb jut. Lehet, hogy a nagy meglepetést a kormány puhasága okozza majd?

MTI Itthon

Konvergenciaprogram - A szociális partnerekkel nem egyeztetett a kormány

Az előző évek gyakorlatával ellentétben nem egyeztetett a kormány a konvergenciaprogramról az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói és munkavállalói oldalával, és a szociális partnereket nem is tájékoztatta annak részleteiről - mondták az MTI-nek munkaadói és szakszervezeti vezetők pénteken.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Gazdaság

Konvergenciaprogram: hová is tartunk tulajdonképpen?

A kormány pénteken küldte el az Európai Bizottságnak a magyar konvergenciaprogram aktualizált változatát. Ebben minden látszat szerint hátat fordítottak a korábbi csontvázkeresős, a megszorításokról hallani sem akaró, mindent az adócsökkentés dinamizáló hatására építő elképzeléseknek. De szakmai és társadalmi vita nélkül továbbra is kétséges, hogy ez pusztán egy dokumentum vagy vállalt program.

hvg.hu Gazdaság

Az MGYOSZ korrekciókat akar a konvergenciaprogramban

Az MGYOSZ a konvergenciaprogram fő irányaival egyetért, de a különadók részleges fenntartása és a társasági adó, illetve a munkát terhelő járulékok csökkentésének elhalasztása a szervezet szerint növekedést gátló tényező lehet.

Mától tíz vadiúj motorvonat jár Nyugat-Magyarországon

Mától tíz vadiúj motorvonat jár Nyugat-Magyarországon

Ezt a születésnapi köszöntést, amíg él, emlegetni fogja a tűzoltó

Ezt a születésnapi köszöntést, amíg él, emlegetni fogja a tűzoltó

Srí Lanka: már 359-re nőtt a halottak száma

Srí Lanka: már 359-re nőtt a halottak száma

Siker egészségért cserébe? - A tudatos egészség koncepciója

Siker egészségért cserébe? - A tudatos egészség koncepciója

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

Megéri a közmédia vezetőjének lenni: a kétmilliós fizetés is tovább nőtt

Megéri a közmédia vezetőjének lenni: a kétmilliós fizetés is tovább nőtt