szerző:
hvg.hu

A 2010-es népszámlálás szerint az Egyesült Államok hispán (latinó) populációja 50,5 milliós volt, azaz minden hatodik amerikai spanyol anyanyelvű vagy a latinó kultúrkörbe tartozik. A 2000 és 2010 közötti évtizedben az amerikai népességgyarapodás több mint felét ők adták. A számuk kivétel nélkül minden szövetségi államban emelkedett. Meg fogják változtatni az USA jövőjét, a kérdés csak az: hogyan?

A növekvő hispán népesség egyszerre ébreszt kihívásokat és tartogat lehetőségeket – értékelik a helyzetet a nagytekintélyű Wharton üzleti iskola demográfusai és közgazdászai. Rövid távon a latinók stimulálják az üzletet, felpumpálják a gyenge ingatlanpiacot, feltöltik az elöregedő munkaerőkészleteket, új életet visznek a halódó közösségekbe. De miközben a hispán népszaporulat emelkedik, az amerikai fehér népesség csökken, amiből egy etnikai generációs rés jön létre. Hosszú távon a szakértők szerint meg kell találni a módját az új, de növekvő mértékben megosztott és hátrányos helyzetű generáció oktatásának, különben az ország versenyképességének elveszítését kockáztatják.

A hispán populáció változása 2000 és 2009 között

Születési hely

2009

2000

Változás, fő

Változás, %

Részesedés a változásból, %

USA

30 278 868

21 072 230

9 206 638

43,7

70,0

Külföld

18 069 276

14 132 250

3 937 026

27,9

30,0

Összesen

48 348 144

35 204 480

13 143 664

37,3

100,0

Forrás: Pew Hispanic Center

„Az USA jövője növekvő mértékben kötődik a kisebbségekhez” – jelentette ki Steve Murdock, a népszámlálási hivatal korábbi igazgatója, a houstoni Rice Egyetem szociológia professzora. Például Texasban, ahol – Kaliforniát kivéve – több hispán él, mint bármely másik szövetségi államban, a gyermekpopuláció növekedésének 95 százalékát ők adták az elmúlt évtizedben. Eközben a hispán tanulók száma nő, csak úgy, mint a hátrányos helyzetűeké – mondta Murdock. A történelem során először a texasi általános iskolai tanulók több mint fele latinó. „Meg kell változtatnunk az oktatási pályáját ezeknek a kölyköknek. Nem csak az ő javukra, hanem mindannyiunk hasznára” – fejtette ki a szociológia professzor. „A legkevesebb, hogy megértsük: ha nem látjuk el őket megfelelő forrásokkal, nem fektetünk be ebbe a populációba még ebben a fiatal korában, akkor szegényebbek és kevésbé versenyképesek lehetünk, mint ma vagyunk. Ha befektetünk, akkor előnyre tehetünk szert” – vélekedett.

Honnan származik az Egyesült Államok latinó lakossága, millió fő

Összesen

46,822

Mexikó

30,746

Puerto Rico

4,151

Kuba

1,631

Salvador

1,560

Dominika

1,334

Guatemala

0,986

Kolumbia

0,882

Honduras

0,608

Ecuador

0,591

Peru

0,519

Egyéb

5,218

Forrás: Pew Hispanic Center

Ez a helyzet nem csak Texasra jellemző. A hispán populáció kilenc szövetségi államra koncentrálódik (Arizona, Kalifornia, Colorado, Florida, Illinois, Új-Mexikó, New Jersey, New York és Texas), de sohasem volt olyan kiterjedt a többi államban élő szórványnépesség, mint ma – mondta Mark Hugo Lopez, a washingtoni Hispán Kutatóközpont társigazgatója. A legnagyobb népességnövekedést az intézet a déli államokban tapasztalta, ahol az ingatlanboom és az ipari terjeszkedés miatt létrejövő munkahelyek vonzották az immigránsokat. Arkansas, Alabama, Tennessee, Georgia, Kentucky, és Észak- illetve Dél-Karolina tíz év alatt megduplázta a hispán népességét. A növekedéshez nem csak a bevándorlás, hanem a korábbi immigránsok népszaporulata is hozzájárult. Mi több a növekedés 70 százalékát éppen az USA-ban született latinók adják a Hispán Kutatóközpont elemzései szerint.

A latinó közösség lélekszámának növekedése egyszerre áldás és átok az üzleti élet számára. Kialakult egy növekvő hispán piac, ami azonban túl nagy és diverzifikált ahhoz, hogy pontosan be lehessen határolni. A latinók több mint húsz szövetségi államban eresztettek gyökeret, de a fogyasztásuk, az étkezési szokásaik, a képzettségű szintjük, a lakhatási helyzetük egészen különböző.

„A hispán piac hagyományos megközelítése használhatatlanná vált” – vélekedik Jose Villa, a Los Angeles-i multikulturális Sensis hirdetési ügynökség elnöke. Az elmúlt 30 évben a latinókat az üzleti élet elkülönült csoportként kezelte. Egyszerűen spanyolul beszélő kisebbségként azonosították. Ma viszont a döntő többségük már amerikai születésű polgár, aki beszél angolul, s nem kizárólag a spanyol nyelvű médiára támaszkodik. „A főcím ez lehetne: A hispánok nem bevándorlók többé” – mondta Villa. A nagy kérdés, hogy mit lehet kezdeni az egyre növekvő számú latinóval, aki büszke a gyökereire, de nem beszéli a spanyolt. Ők ma már a fősodorban lehetnek? Külön csoportként kell rájuk tekinteni, vagy sem?

Villa azt jósolja, hogy a hispánokra fókuszált hirdetési ügynökségek el fognak tűnni, amint a vállaltok felismerik, hogy a latinók inkább az általános piac részének tekinthetők, semmint elkülönült szegmensnek, amely külön hirdetéseket kíván. Tavaly például olyan nagy láncok, mint a Home Depot, a Burger King vagy a floridai Publix áruházak megszüntették a hispánoknak szóló kampányaikat, elbúcsúztak az erre specializált ügynökségektől és az általános piacra dolgozó marketing és hirdetési cégekkel folytatták a munkát. Sőt egyre több angol nyelvű reklám szól kifejezetten hispánoknak. Például a Bud Light sör reklámjának arca Carlos Mencia, a hondurasi születésű igen népszerű színész, komikus, showman lett, akinek a vonzereje elegendő volt ahhoz, hogy a reklámot levetítsék a Super Bowl alatt. Ezzel pedig elérték, hogy a Bud Light hirdetések elsődleges nézőközönsége latinó legyen – fejtette ki Villa.

A hispán populáció növekedése jó a gazdaságnak, különösen azokon a területeken, ahonnan korábban elvándoroltak az emberek – állítja Fernando Ferreira, a Wharton ingatlan gazdaságtannal foglalkozó professzora. „A több ember nagyobb ingatlanpiaci keresletet, növekvő lakásárakat végül növekedést jelent” – fejtette ki. Szemben néhány európai országgal, amelyek veszítenek a lakosságukból, Amerikában a latinó közösség bővülésének köszönhetően a populáció mérete stabil marad. „Ez egy fontos plusz az USA gazdaságának, mert ellensúlyozza a recesszió hatásait az ingatlanpiacon” – jelezte Ferreira.

[[ Oldaltörés (A fiatal latinók fogják eltartani az elöregedő fehér társadalmat?) ]]

A hispánok a társadalombiztosítási programok fenntartásában is egyre fontosabb szerepet játszanak. Samuel Preston, a Pennsylvania Egyetem szociológiai professzora elmondta, hogy a népesség születés, halálozás és migráció révén változhat. Az Egyesült Államok latinó lakossága mindhárom tényező miatt növekszik. A bevándorlás a válság óta ugyan visszaesett, de még tart. A hispánok várható élettartama két évvel hosszabb, mint a többi amerikai csoporté. Továbbá a termékenységi rátájuk is magas. Egy latinó anyára 2,5 születés jut, míg a nem hispánokra csak 1,9. Az Egyesült Államok termékenységi mutatója az 1980-as 1,8-ról a válság előtti mért 2,1-re emelkedett. Preston professzor adatai szerint ez igen nagy különbség az 1,6-os európai átlaghoz képest.

Az USA bevándorlási politikája ellen és a munkavállalás jogáért tüntető latinók 2006-ban. Szükség van rájuk
©

A latinók magas termékenységi mutatója így igen nagy segítséget jelent az USA-ban a társadalombiztosítási rendszer egyensúlyának fenntartásában. Eközben a világ nagyon sok pontján veszélybe kerültek a működő nyugdíjazási rendszerek a termékenységi ráták visszaesése miatt, hiszen nem termelődik újra elég fiatal dolgozó, akik támogathatnák a nyugállományba vonulókat. A születésszám nagyobb szerepet játszik, mint a bevándorlás. A migránsok ugyanis csak munkás életük későbbi szakaszában kezdenek el hozzájárulni a szociális rendszerhez, de az országban maradva teljes szociális ellátást vesznek igénybe. A babák azonban a felnőtt koruk elérésével egész életükre hozzájáruló részesei lesznek a rendszernek, így a magasabb termékenységi ráta valódi előnyt jelent Samuel Preston szerint.

A latinó népesség növekedése azonban az Egyesült Államok jövőjét tekintve igazi kihívás. A gazdasági és szociális különbségek egyre akutabbá válnak amiatt, hogy a hispánok szaporodása viszonylag gyorsabb a többi népcsoporténál. „Tavaly az élveszületések 48,6 százalékát a kisebbségek körében regisztrálták” – olvasható a [email protected] cikkében Kenneth Johnson, a New Hampshire Egyetem demográfus professzorának véleménye. Ugyanakkor a 65 évnél idősebb népességnek mindössze a 20 százaléka tartozik hozzájuk. Az eredmény: etnikai generációs megosztottság, amelynek komoly politikai következményei lehetnek a jövőben.

„Ennek a helyzetnek kettős kimenete van” – vélekedik Johnson. „Miközben nő a kisebbség, a nem hispán fehér populáció csökken. Vajon az öregedő nem hispán fehér populáció reagálni fog az ifjú generáció szükségleteire, amely kulturálisan és etnikailag is eltér a sajátjától?” – kérdezi.

„Ez egy valóban komplikált kapcsolatrendszer az idősebb nem hispán fehér populáció és a fiatalabb kisebbségi népesség között. A jövő egyik fő kérdése, hogy vajon az ország hajlandó-e vállalni e kisebbség oktatásának terheit, azon a módon, ahogy a népességet oktatták a múltban” – mondta Johnson. A kor- és termékenységi ráták alapján az USA lakosságának sokszínűsödése valószínűleg gyorsulóban van. A fehérek gyorsabban öregszenek, mint a többi népességcsoport. Az életkoruk középértéke 41 év, míg a latinóké 27, ami azt jelenti, hogy arányaiban kevesebb fehér nő van szülőképes korban. A fehér gyermekkorú lakosság száma 4,3 millióval csökkent 2000 és 2010 között, miközben a korcsoportba tartozó latinók száma 4,8 millióval nőtt. Jelenleg a hispán populáció harmada 18 év alatti, míg a nem hispán fehér népességcsoportban ez az arány egyötöd.

„Az a tény, hogy egy olyan fiatal népességünk van, amelyik nagyon különbözik attól, amilyen a korábbi korosztály volt, sokat elmond arról, hogy mit kell tennünk a munkaerőnkkel a jövőben” – mondta William H. Frey, a washingtoni Brookings Intézet demográfusa. „Világos, hogy meg kell állapodnunk ezeknek az embereknek az életéről, méghozzá minden aspektusból. Elfogadhatóbb otthonokat, egészségügyi ellátást és a közösségi szolgáltatások különféle fajtáit szeretnék elérni. Ezek az emberek fogják fenntartani a munkaerőnket, és egyre nagyobb részét képezik majd a szavazó népességnek, mint bármikor korábban. A Pew Hispanic Center jelentése szerint 2010-ben rekord számú, több mint 6,6 millió latinó vett részt a szavazásokon. A beszámolóból kiderül, hogy tavaly nem csak számuk, hanem a szavazók közötti részarányuk is a legmagasabb szintre emelkedett, a 2006-os 5,8 százalékról 6,9 százalékra. A Wharton ingatlangazdasági professzora, Albert Saiz szerint a hispán népesség szociálisan nem vált rétegezetté, s politikailag egy irányba tendál, meglehetősen demokrata érzelmű.

Saiz ingatlanpiaci felmérései szerit látható, hogy amint a bevándorlók tehetős fehér környéken vesznek ingatlant, az ottani népesség gyakran elköltözik. A 2000-es népszámlálási adatai a hispánok növekvő szegregációját mutatták ki. Albert Saiz szerint ez nem jó trend. Nem biztos benne, hogy ez a tendencia mennyire tartós, mert a 2010-es részletes adatok még nem állnak rendelkezésre. De egyetért azokkal a véleményekkel, hogy az oktatás tüntetheti el ezeket az egyenlőtlenségeket.

„Az egyik legnagyobb kihívás, hogy lehetővé tegyük a latinóknak egy erős középosztály kitermelését, vagy ami még jobb volna, egy erős, magasan képzett csoport létrehozását. Ez a helyzet kulcsa a társadalom számára. A latin-amerikai országok társadalma már nagyon rétegzett. Nem akarjuk, hogy a társadalmi szerkezetnek ez a mintája itt megismétlődjön” – szögezte le Albert Saiz a [email protected] cikkében.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Világ

Obama a fiatalok, feketék, latinók és nők szavazatára számít

Barack Obama a fiatalok, afroamerikaiak, latinók és nők szavazatára számít a novemberi kongresszusi választásokon - derült ki az amerikai elnök választási videoüzenetéből, amelyet a Demokrata Párt országos bizottsága hétfőn hozott nyilvánosságra.

Százmillióért toboroznak nyugdíjas dolgozókat a fővárosi fürdőkbe

Százmillióért toboroznak nyugdíjas dolgozókat a fővárosi fürdőkbe

Videó: Majdnem tömegbaleset történt, amikor keresztbefordult egy utánfutós furgon az M1-esen

Videó: Majdnem tömegbaleset történt, amikor keresztbefordult egy utánfutós furgon az M1-esen

Jeszenszky Géza: A Soros-család a Vészkorszakban

Jeszenszky Géza: A Soros-család a Vészkorszakban

Habony egyik embere a szegedi egyetemen dolgozik

Habony egyik embere a szegedi egyetemen dolgozik

Megfejtették, mitől lehet valakinek más színű a szemöldöke, mint a haja

Megfejtették, mitől lehet valakinek más színű a szemöldöke, mint a haja

Luc Besson 60: A fejvadászok európai nagymestere újabb fordulóponthoz érkezett

Luc Besson 60: A fejvadászok európai nagymestere újabb fordulóponthoz érkezett