szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Áprilisban végre stabilizálódtak a tőkepiacok, a hazai és a fejlett részvénypiacok pozitívba fordultak, és a fejlődő piacok is tovább folytatták a márciusi emelkedést. Tovább erősödött a magyar állampapírpiac és a forint is – derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) legfrissebb jelentéséből.

Áprilisban fél év után ismét több pénzt hoztak a lakossági befektetők, mint amennyit visszaváltottak, és az intézményi befektetők esetében is megállt a márciusban tapasztalt visszaváltás Összességében öt és fél milliárd forint érkezett az alapokba áprilisban, elsősorban lakossági forrásból – a Bamosz szerint.

„A befektetési alapok vagyona a márciusi kis visszaesés után áprilisban már újra nőtt, ami részben a globális tőkepiacokat befolyásoló hangulat javulása, részben konkrétan az alapok iránt visszatérő bizalom, a megújuló tőkebeáramlás eredménye.” – magyarázza Temmel András, a Bamosz főtitkára. „Bár az aktuálissá váló nyugdíjpénztári vagyonátadás hatása már érződik az intézményi befektetők részéről, áprilisban e mérték csekély volt, míg a lakosság e hónapban már összességében is komoly új megtakarításokat helyezett el befektetési alapokban” – tette hozzá a főtitkár.

A Bamosz tagok által kezelt befektetési alapokba a befektetők áprilisban 5,5 milliárd forintot fektettek be újonnan. A hónap végén a Bamosz tagok 0,8 százalékos bővülést követően, 468 hazai befektetési alapban összesen 3 855 milliárd forintot kezeltek. A hagyományosan lakossági termék (pénzpiaci, garantált, ingatlan és rövid kötvény) alapokon belül csak a garantált alapok nem tudtak friss tőkét vonzani. Tovább nőtt az érdeklődés a vegyes alapok iránt is, és összességében hat hónapja nem látott nagyságú új befektetések érkeztek a lakosságtól. Az intézményi befektetők esetében lelassult a márciusban tapasztalt jelentős visszaváltás, leginkább a részvényalapokból vonták ki befektetéseiket.

A nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok továbbra is az összvagyon többségét (57,5 százalékát) adják, az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon áprilisban csak 0,2 százalékkal nőtt. A vizsgált időszakban a befektetők összesen 400 millió forintot fektettek be újonnan az alapokba, és a piaci teljesítmények további 5,1 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

A forint ugyanakkor ismét jelentősen erősödött, ami a részvényalapok (elsősorban a feltörekvő piaci alapok) forintban mért hozamait összességében ismét negatív irányba mozdította. A nyilvános részvényalapokból – elsősorban egy jelentős intézményi visszaváltás során – 5,7 milliárd forintot vontak ki a befektetők, míg a piaci teljesítmények összességében 1,1 milliárd forinttal csökkentették a befektetők vagyonát. A 79 nyilvános részvényalap vagyona áprilisban 1,8 százalékkal 369 milliárd forintra csökkent.

A pénzpiaci alapok esetében áprilisban ismét megfordult az előző év végén tapasztalt és februárban újrakezdődött visszaváltási trend, így ezek vagyona 0,7 százalékkal nőtt. Összesen az idei évben a legtöbb, 7 milliárd forint érkezett az alapokba, és 2,8 milliárd forint hozam keletkezett, így a hónap végén a teljes vagyon 1 364 milliárd forintra nőtt. A hónap vesztesei ismét a forint alapú likviditási alapok voltak, ezekből 3,2 milliárd forintot vontak ki a befektetők.

A 30 kötvényalap vagyona 0,1 százalékkal, 306 milliárd forintra nőtt, aminek oka a rövid kötvényalapok esetében a tőkekivonás megállása mellett ezúttal elsősorban a hozam volt. Az ingatlanalapok tőkevonzása idén először ismét nőtt, miután korábban hónapról hónapra csökkent, ráadásul az alapok teljesítménye is javult, így a hónapban újraindult az alapok vagyonának gyarapodása.

Nem javult a kép a garantált alapok piacán, miután áprilisban ismét egy nagyobb alap járt le, bár éppen annyi új alap indult, mint ahány megszűnt. A vagyon áprilisban gyakorlatilag stagnált, az alapokból összesen 3,8 milliárd forint távozott, míg a piaci teljesítmények közel ugyanekkora mértékben növelték az alapok vagyonát. Két alap lejárt és megszűnt, három alapot a futamidő végével nyíltvégű garantált alappá alakítottak át, miközben két új alap indult - ezek egyenlege jelentette a tőkekivonást. A nyilvános garantált alapok összvagyona a hónap végén 413 milliárd forint volt. (Ezek az adatok még nem tartalmazzák a jegyzés alatt lévő alapok adatait.)

Egy zártkörű részvényalap megszűnte után a 43 zártkörű értékpapíralap vagyona áprilisban 2,3 százalékkal nőtt. Az alapokból 730 millió forint tőkét vontak ki, ez töredéke a márciusi tőkekivonásnak. A piaci teljesítmények viszont 15,6 milliárd forinttal növelték a vagyont (elsősorban a részvényalapoké). Az intézményi alapokon belül a kötvény és származtatott alapok tudtak kismértékű tőkét vonzani áprilisban. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 677 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 17,6 százaléka.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Magyarországon az intézményi befektetőknek köszönhetően nőtt az alapok vagyona, február végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 0,8 százalékos bővülést követően, összesen 3886 milliárd forintot kezeltek - derült ki a szövetségének legfrissebb jelentéséből.

hvg.hu Gazdaság

Nem gazdagodtak tovább a befektetési alapok

Márciusban csaknem visszafordult az év eleji trend, s a hazai és a fejlett részvénypiacok negatívba, míg a fejlődő piacok pozitívba fordultak. Bár a magyar állampapírpiac és a forint tovább erősödött, összességében inkább a negatív tőkepiaci folyamatok határozták meg az alapok teljesítményét az elmúlt hónapban – olvasható a Bamosz jelentésében.

MTI Gazdaság

Ömlött a pénz a hazai zártkörű részvényalapokba

A befektetési alapok vagyona az első negyedévben 1,6 százalékkal, 3 823 milliárd forintra nőtt, az alapok teljesítménye közel kompenzálta az első negyedévi 34 milliárd forintos vagyonkivonást - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn kiadott legfrissebb, negyedéves statisztikáiból.

MTI Gazdaság

BAMOSZ: 21 milliárd forintot vontak ki a befektetési alapokból

A tavalyi negyedik negyedévben közel 21 milliárd forint tőkét vontak ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) tagjai által kezelt alapokból, a piaci teljesítmények viszont 75,6 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát.

MTI Gazdaság

A betétek felé fordult a lakosság

Meghaladta a lakossági betétállomány-növekedés az intézményes megtakarítások bővülését tavaly az utolsó három hónapban, a lakosság megtakarításai 3,5 százalékkal, az intézményesi vagyon pedig csak 0,3 százalékkal bővült - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb regiszteréből.