szerző:
MTI

Folyamatosan "ömlik a pénz" a felzárkózó piacokra szakosodott kötvényalapokba, lenyomva a fejlődő térség hitelfelvételi költségeit - írta a legfrissebb piaci adatokat idézve hétfőn a Financial Times.

A lap szerint a tőkebeáramlási számok megerősítik a nemzetközi pénzügyi rendszer "nehézsúlyú szereplőinek" kárára zajló gazdasági erőátrendeződési folyamatot. A Financial Times az EPFR globális alapkezelői adatszolgáltató kimutatása alapján azt írta, hogy a legutóbbi nyolc hét folyamatos nettó beáramlása nyomán az idén eddig összesen 7,9 milliárd dollárnyi új tőke érkezett a felzárkózó piaci kötvényalapokba.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport által a Financial Times számára elvégzett számítás szerint ez a dollárban denominált felzárkózó piaci szuverén és kereskedelmi adósság átlaghozamát 5,48 százalékra szorította le az egy évvel ezelőtti 6,14 százalékról. 

Indonézia újonnan kiadott, 2,5 milliárd dolláros kötvényének hozama  például 4,7 százalék, alacsonyabb, mint az euróövezeti tag Olaszország vagy Spanyolország összehasonlítható futamidejű euróadósságának hozama, a brazil és a mexikói kormánykötvényekkel pedig a belga vagy a dél-koreai szuverén adósságéhoz hasonló, sőt ezeknél alacsonyabb hozamszinteken kereskednek - áll az elemzésben. Az adatok szerint egyes felzárkózó térségi országokat a piac kevésbé tekint kockázatos adósnak, mint több nyugat-európai gazdaságot.     

A fejlődő és a fejlett térség kockázati megítélése általánosságban is közelít egymáshoz. A legnagyobb felzárkózó gazdaságok szuverén törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusainak (credit default swaps, CDS) indexe az elmúlt egy évben harmadával 206 bázispontra esett, a nyugat-európai adós országokra kidolgozott regionális iTraxx SovX CDS-árazási index ugyanakkor most már 190 közelében jár. Nagy londoni házak legfrissebb elemzései szerint a szélesebb felzárkózó térség - ezen belül Magyarország - belső adósságpiacai iránt is erősen élénkül a külföldi befektetői érdeklődés.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének minapi becslése szerint a cég által egyazon felzárkózó piaci csoportba vett Magyarország, Lengyelország, Csehország, Törökország, Dél-Afrika és Izrael belföldi adósságpiacaira 2011 első negyedévében nettó 13,6 milliárd dollárnyi új portfoliótőke érkezett külföldi befektetőktől. A ház szerint ez a "tekintélyes" beáramlás azt jelenti, hogy az országcsoport belső adósságpiacain végrehajtott nettó külföldi befektetések értéke az idei első negyedévben elérte a tavalyi azonos időszakban mért nettó beáramlás 103 százalékát, és a nettó befektetési érték átlagosan havi 4,5 milliárd dollár körüli volt.

A ház előrejelzése szerint a vizsgált országcsoport belföldi adósságpiacaira áramló nettó külföldi befektetések értéke 2011 egészében eléri a tavaly mért 50 milliárd dolláros rekordot. A cég szerint "a legkövetkezetesebben kedvelt" két piac Magyarország és Törökország; ezeknek az országoknak a hazai adósságpiacaira az idén eddig havonta átlagosan nettó 730 millió, illetve 2,4 milliárd dollárnyi tőke érkezett.

A JP Morgan becslése szerint az idén eddig Magyarországon a külföldi intézményi befektetők hozzávetőleg nettó 485 milliárd forintnyi államkötvényt vásároltak. A szuverén forintkötvények külföldi tulajdonosi aránya a JP Morgan londoni elemzőinek számításai szerint ezzel 26 százalékra emelkedett az egy évvel ezelőtti 20 százalékról. A ház szerint a külföldi befektetők forintkötvény-birtoklási aránya "gyorsan közeledik" a pénzügyi válság előtt mért 29 százalékos csúcshoz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Magyarország csak kullog a tényleg feltörekvő országok mögött

A Coface Nemzetközi Hitelbiztosító a napokban három feltörekvő országot – Törökországot, Brazíliát és Oroszországot – minősített fel. Törökországnak és Brazíliának már a válságot megelőzőhöz képest is jobb minősítése van, míg Oroszország, amelyet súlyosabban érintett a krízis, visszakapta a korábbi besorolását.

hvg.hu Gazdaság

CIVETS: a világ új forró pontjai

Miközben az elmúlt időben a világ leginkább a BRIC országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) gazdasági felemelkedésétől volt hangos, a CIVETS országok (Kolumbia, Indonézia, Vietnám, Egyiptom, Törökország ás Dél-Afrika) csoportja viszont alig kapott figyelmet. Pedig a világgazdaság következő forrópontjai valószínűleg éppen ezek lesznek szerteágazó gazdaságukkal, gyorsan növekvő népességükkel, a viszonylag stabil politikai környezetükkel és gazdagodási képességükkel.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: csökkenőben az ipari országok súlya a világgazdaságban

A pénzügyi válság és az azt követő recesszió egyik hatásaként gyorsuló ütemben csökken a fejlett ipari térség súlya a világgazdaságban, és ugyanilyen ütemben nő a nagy feltörekvő gazdaságok részesedése a globális termelésből – áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző központ hétfőn kiadott új tanulmányában.

MTI Itthon

Ipsos: a feltörekvő országok a legoptimistábbak

A feltörekvő országok lakói sokkal bizakodóbbak a gazdasági kibontakozást illetően, mint a fejlettebb államok polgárai - derül ki az Ipsos közvélemény-kutató intézet felméréséből, amit a január 26-30. között Davosban tartandó világgazdasági fórumra készített.

Az ellenzéki Nyirati Klára lett a bajai polgármester

Az ellenzéki Nyirati Klára lett a bajai polgármester

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen

Botka László nyert Szegeden

Botka László nyert Szegeden

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Lakás és garázs is egyben a legújabb luxuslakóbusz

Lakás és garázs is egyben a legújabb luxuslakóbusz

Durva kampány? Kanadában golyóálló mellényt viselt egy gyűlésen a kormányfő

Durva kampány? Kanadában golyóálló mellényt viselt egy gyűlésen a kormányfő