szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament véleménye szerint 2014 után nem csökkenhet az Európai Unió költségvetése a korábbi időszakhoz képest, sőt, az EP e témával foglalkozó különbizottsága a következő hosszú távú büdzséről megszavazott jelentésében a 2013-as évhez viszonyítva legalább 5 százalékos növekedést javasol - erősítették meg magyar EP-képviselők csütörtökön kiadott közleményeikben.

Surján László (KDNP) egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az EP szocialistái "2014-től több milliárd euróval csökkentenék a Közös Agrárpolitika kereteit". "A többség ugyanis a korábbi kompromisszum ellenére elfogadott egy olyan szocialista módosítást, amely több milliárd eurót vonna ki az agrárszektorból" - áll a közleményben. A módosítás a képviselő szerint eltörölné a mezőgazdasági exporttámogatásokat, "ami a néppárti frakció számára elfogadhatatlan."

A közlemény szerint 2007 óta Magyarország a hazai termékek világpiacra juttatásához több mint 100 milliárd forintot kapott az Európai Uniótól. "Amennyiben a szocialisták javaslatát a júniusi plenáris ülés is megerősíti, félő, hogy a magyar gazdák 2014-től eleshetnek ettől a támogatástól" - jelezte Surján László, korábbi költségvetési jelentéstevő. Hozzátette, hogy a kohéziós politika pénzügyi forrásait viszont "sikerült megvédeni".

Göncz Kinga (MSZP) úgy fogalmazott: "a parlamenti képviselők világos üzenetet küldtek a tagállamoknak: kevesebb pénzből nem lehet több Európát építeni. Ha meg akarjuk valósítani a 2020-ig tartó stratégiában szereplő céljainkat, akkor nem fagyaszthatjuk be az uniós büdzsét." A képviselő közleményében megerősítette, hogy "jó néhány módosító indítványát jóváhagyta a testület, köztük azt, amely a közvetlen mezőgazdasági kifizetések igazságos elosztásának a szükségességére, és a romák foglalkoztatásának a javítására szólít föl".

"Magyarország számára különösen fontos, hogy a parlamenti jelentés egyértelműen elutasítja a felzárkóztatási és az agrártámogatások csökkentését a következő költségvetési időszakban. Jóváhagyást kapott az a szocialista frakció által benyújtott, ám eredetileg általam szorgalmazott indítvány, amely a mezőgazdasági kifizetések igazságos elosztását szorgalmazza" - emelte ki Göncz Kinga.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a teljesen új és teljesen hibrid Honda HR-V

Itt a teljesen új és teljesen hibrid Honda HR-V

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél

32 törvényt nyomnak át a parlamenten a jövő héten

32 törvényt nyomnak át a parlamenten a jövő héten