szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erőteljesen emelték idei és jövő évi nyersolajár-előrejelzésüket londoni pénzügyi elemzők, csökkentve egyben a világgazdasági növekedésre adott prognózisukat. Kiemelték azt a véleményüket, hogy ez a kombináció várhatóan nem tesz jót a közép-kelet-európai térség kis, nyitott, energiaimportőr gazdaságainak, főleg akkor, ha a növekedési és inflációs mutatók még az új előrejelzésnél is kedvezőtlenebbül alakulnak.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének nyersanyagpiaci szakértői közölték, hogy frissített előrejelzésük szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent nyersolajféle hordónkénti ára az idei év végén 120 dollár, a mostantól számított tizenkét havi távlatban 130 dollár, 2012 végén pedig 140 dollár lesz. Ugyanezen időtávokra a ház eddig 105, 107 és 120 dolláros Brent-árfolyamot jósolt.

Az árprognózis emelését a Goldman Sachs szerint a kínálati oldalon mind markánsabban jelentkező szűkösség, főleg a közel-keleti kapacitás-kiesés és az iparági költségek, valamint a működési szintű kockázatok ezzel járó növekedése indokolja. A GS az olajár-előrejelzés emelésével párhuzamosan rontotta globális növekedési jóslatát. A ház elemzői közölték, hogy az idei év egészére átlagosan 4,3 százalékos világgazdasági növekedést várnak az eddig valószínűsített 4,8 százalék helyett, 2012-re szóló globális növekedési prognózisukat pedig 4,9 százalékról 4,7 százalékra vették vissza, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy az új előrejelzésben szereplő növekedést is még robusztusnak tekintik.

A londoni City más nagy házai is emelték a közelmúltban olajár-előrejelzéseiket. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - júniusra szóló legújabb világgazdasági prognózisában a Brent nyersolajkeverék idei hordónkénti átlagárára adott jóslatát 101 dollárról 108,50 dollárra emelte, azzal együtt is, hogy május elején meredeken csökkentek az olajárfolyamok. Az EIU szerint az árelőrejelzés emelését az igen magas áprilisi árszint indokolja. A cég kiemelte, hogy új egész éves idei átlagár-előrejelzése a tavalyinál 36 százalékkal magasabb Brent-átlagárat jelent.

A Barclays Capital, az egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci prognózisokat is közlő citybeli befektetési ház legújabb elemzésében 112 dolláros idei átlagos Brent-árfolyamot valószínűsített, megjegyezve, hogy még ez is jó eséllyel "konzervatív" becslésnek bizonyulhat. A cég jelenleg érvényes előrejelzésében 2012-re 105, 2013-ra 125, 2014-re 130, 2015-re 135, 2020-ra már 184 dolláros éves átlagos Brent-árfolyam szerepel.

A Goldman Sachs most közzétett új prognózisa szerint az emelkedő olajárak meglátszanak majd a felzárkózó és a fejlett ipari térség inflációján is. A ház a világgazdaság egészére 4,0 százalékról 4,3 százalékra emelte az idei egész évi átlagos inflációra adott előrejelzését. A GS elemzői a globális átlagon belül Magyarországon az idén az eddig jósolt 4,1 százalék helyett 4,2 százalékos átlagos inflációt jósolnak, 2012-re szóló magyar inflációs előrejelzésüket ugyanakkor 4,5 százalékról 4,4 százalékra vették vissza. A cég 2011-re és 2012-re is változatlanul hagyta a magyar GDP-növekedésre vonatkozó, 2,5, illetve 2,7 százalékos bővülést valószínűsítő előrejelzését.

Ennél valamivel derűlátóbb, javított magyar növekedési prognózist adott a minap az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A közép-kelet-európai és az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására éppen húsz éve létrehozott londoni pénzintézet idei második negyedéves jelentésében az előző, januári becslésben szereplő 2,0 százalékos, illetve az azt megelőző, októberi előrejelzésben valószínűsített 1,7 százalék helyett 2,7 százalékos magyarországi gazdasági növekedést jósolt 2011-re, 2012-re pedig 2,8 százalékos magyar GDP-pluszt prognosztizált.

A Goldman Sachs új elemzése szerint ugyanakkor a ház mostani prognózisában szereplőnél "stagflációsabb világban" a közép-kelet-európai térség kis, nyitott, energiaimportőr gazdaságainak belső kereslete érzékelhetőbben gyengülne, és romlanának a külső egyensúlyok is, ez pedig leértékelődési nyomást gyakorolna a térségi valutákra. A GS szerint ez újabb kockázatokkal járna Magyarország számára, ahol a háztartások, a vállalatok és az állam pénzügyi mérlege egyaránt változatlanul ki van téve devizaárfolyam-kockázatoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Deutsch Tamásnak egy néppárti képviselő magyarázta el, mi a különbség a Gestapo és az EU között

Deutsch Tamásnak egy néppárti képviselő magyarázta el, mi a különbség a Gestapo és az EU között

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság

25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa

25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa