szerző:
MTI

Az Országgyűlés mai ülésén tárgyalni kezdi a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvényjavaslatot, emellett szintén általános vita kezdődhet az Országos Érdekegyeztető Tanács helyébe is lépő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács létrehozásáról szóló kormányzati előterjesztésről is.

A nemzetgazdasági miniszter devizahitelesek megsegítését célzó javaslata szerint az ingatlanfedezetes lakáshitellel rendelkező természetes személyek - az előzetes bejelentésnek megfelelően - 2011. december 31-ig írásban kezdeményezhetik a törlesztési árfolyam 36 hónapig, de legfeljebb 2014. december 31-ig történő rögzítését. A rögzített árfolyam és az ezt meghaladó tényleges törlesztési árfolyamok közötti különbségre a devizakölcsönt nyújtó bank speciális célú, a felelős hitelezés szabályai alá nem eső forint jelzáloghitelt nyújt.

A magyar állam készfizető kezesként felel a gyűjtőszámlahitelből eredő tartozások 100 százalékáért a rögzített árfolyam alkalmazásának időszaka alatt, majd kezesként e tartozások 25 százalékáért a rögzített árfolyamú időszak lezárulta után, amiért a banknak kezességvállalási díjat kell fizetnie.

Az árverési és kilakoltatási moratórium 2011. július 1-je és október 1-je között fennmarad, de hatálya alól kikerülnek a nagy értékű ingatlanok. Október 1-jével pedig úgynevezett kényszerértékesítési kvóta lép életbe, a bankok összes fedezeti ingatlanuk 2011-ben 2 százalékát, 2012-ben 3, 2013-ban 4, 2014-ben pedig 5 százalékát adhatják át kényszerértékesítésre a megyékben és a fővárosban egyaránt. A javaslat hatályon kívül helyezi azt a rendelkezést, amely kizárja a jelzálog alapú devizahitelezést, így a jövőben nem tiltja általános jelleggel a jelzálog alapítását a devizahitelezéshez.

Egy érdekegyeztető testület lesz

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló, szintén Matolcsy György által jegyzett előterjesztés az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT), a Gazdasági és Szociális Tanácsot (GSZT) és a Gazdasági Érdekegyeztető Fórumot (GEF) kívánja összevonni egyetlen konzultatív testületbe.

A javaslat szerint a jelenlegi központi szintű egyeztetési fórumok megszűnnek, az új testület alakuló ülését a hatálybalépést követő harmadik hónap utolsó napjáig kell megtartani. Az átmeneti időszak nem veszélyezteti az érdekegyeztetés rendszerének fenntartásával kapcsolatos uniós előírásokat, hiszen az ágazati, szektorális párbeszédek továbbra is fennmaradnak, ez idő alatt is zökkenőmentesen működhetnek - tartalmazza a törvényjavaslat indoklása.

Az Országgyűlés mai ülésnapjának napirendjén szerepel még több korábban tárgyalni kezdett indítvány, így például a Mol állami részvényvásárlásának parlamenti jóváhagyását kérő javaslat, illetve a közoktatási törvénynek a tanárok óradíjfizetésével és a tanítási időkerettel összefüggő módosításának részletes vitája is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
BÚÉK minden kedden! – itt az Intim Torna Illegál új klipje

BÚÉK minden kedden! – itt az Intim Torna Illegál új klipje

Onthatta magából az álhíreket a sorosozós cég, amivel tisztára akarta mosni magát a Facebook

Onthatta magából az álhíreket a sorosozós cég, amivel tisztára akarta mosni magát a Facebook

Razzia a bulinegyedben: a taxisok felének nem volt rendben az engedélye

Razzia a bulinegyedben: a taxisok felének nem volt rendben az engedélye

Hamvay Péter: Befogadók

Hamvay Péter: Befogadók

Egy nagyon angolos macska: Larry bekéredzkedett a brit kormányülésre

Egy nagyon angolos macska: Larry bekéredzkedett a brit kormányülésre

Megbénítja az amerikai autópályákat a hálaadás – videó

Megbénítja az amerikai autópályákat a hálaadás – videó