szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euróövezeti államoknak fontos reformokat kell meglépniük annak érdekében, hogy a közös valuta térsége jobban hasonlítson az Egyesült Államok szövetségi rendszeréhez - mondta Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke egy csütörtöki, New York-i gálaesten tartott beszédében.

Trichet szerint az euróövezet gazdasági diverzitása nem különb az Egyesült Államokban tapasztaltaktól, mindkettőben  "hasonló különbözőségek" vannak. Elmondta: a kilencvenes években, az euróövezeti konvergencia erősítése érdekében létrehozott kormányzati struktúrát "nem alkalmazták megfelelően és sok esetben túl gyengének bizonyult a válság és az azt követő recesszió során".   

Az EKB-elnök nem beszélt a görög adósságválságról, de kiemelte az euróövezeti államok reformtörekvéseinek fontosságát, amelyek megerősíthetik az európai fizetőeszközt. Azokat az euróövezeti államokat érintette leginkább a válság, amelyekben vagy nagy spekulációs buborék alakult ki, vagy amelyek nem kezelték strukturális problémáikat - érvelt Trichet.

Jean-Claude Trichet
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vajon mit pötyögött a mobiljába Lajos király, mielőtt a Csele-patakba fulladt?

Vajon mit pötyögött a mobiljába Lajos király, mielőtt a Csele-patakba fulladt?

Razziáztak a rendőrök: 88 autót kaptak el buszsávban

Razziáztak a rendőrök: 88 autót kaptak el buszsávban

Undort keltő konyhát talált a Nébih egy pesti kínai étteremben

Undort keltő konyhát talált a Nébih egy pesti kínai étteremben