szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Holtpontra jutottak a tárgyalások az észak-erdélyi autópálya jelenleg álló építésével megbízott Bechtel társasággal – tudta meg az Új Magyar Szó című bukaresti napilap a román Országos Út- és Autópálya-építő Társaság (CNADNR) egyik név nélkül nyilatkozó magas beosztású tisztségviselőjétől.

"Az amerikaiak addig hallani sem akarnak esetleges alkuról vagy a munkálatok árának csökkentéséről, amíg a román állam nem törleszti adósságát" – vázolta a helyzetet a lapnak a névtelenséget kérő forrása. Tájékoztatása szerint 110 millió euróról (30 milliárd forint) van szó, amit a CNADNR nem tud előteremteni. 

A szakember szerint ezen az összegen felül további 240 millió euró lenne szükséges ahhoz, hogy három szakaszon folytatódhassanak a munkálatok és újabb hatvan kilométer sztráda elkészüljön. Tovább akadályozhatja a munka folytatását, hogy az autópálya nyomvonalán több helyen a föld-kisajátításokat sem sikerült még megoldani. Ez pedig a román állam kötelessége lenne – magyarázta.

Az észak-erdélyi autópálya építése immár hónapok óta áll, és egyes – a Bechtel által meg nem erősített hírek – szerint az amerikai vállalat átköltöztette munkagépei egy részét más európai munkatelepekre. Az Új Magyar Szó szerint remény sincs a sztrádaépítés folytatására, annak ellenére, hogy június elején Emil Boc miniszterelnök még arról nyilatkozott, hogy a kivitelezés folytatódik. A lapnak nyilatkozó szakember szerint a kialakult helyzet a Bechtelnek kedvez, mivel a román állammal kötött szerződése értelmében a megrendelőnek akkor is fizetnie kell a cég tőkeköltségeit, ha áll a munka. Ez havonta több millió eurót jelent. 

A kialakult patthelyzetnek máris több kárvallottja van. Több tucat, a Bechtelnek dolgozó alvállalkozó nem kapta meg a pénzét az amerikaiaktól, emiatt sokan a csőd szélére kerültek.

Az építkezés kezdetén
©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó

Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó