szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Görögországnak nyújtandó második mentőhitel nagyjából akkora lehet, mint a 110 milliárd euró összegű első csomag - mondta Jeórjiosz Papandreu, Görögország miniszterelnöke pénteken az európai kormányfők két napos brüsszeli tanácskozásán.

Uniós források szerint az új mentőcsomagból 30 milliárd eurót a magánhitelezők fedeznének a tulajdonukban lévő papírok lejárati idejének átütemezésével, míg 30 milliárd euró származna a görög privatizációból. A fennmaradó összeget biztosítaná az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap. A csomaggal kapcsolatos végső döntést az euróövezeti pénzügyminiszterek július 3-án, vagy július 11-én hozhatják meg - vélik az ügyet jól ismerő források.

Papandreu pénteken úgy fogalmazott: "Bízhatunk partnereink támogatásában, mivel felismerik a görög emberek áldozathozatalát. Mindent megteszünk, hogy végre rend legyen a házunk táján". A miniszterelnök arról is tájékoztatott, hogy az Európai Tanács jóváhagyta a korábbi mentőcsomag esedékes, 12 milliárd eurós részletének folyósítását is, amelyhez július elején juthat hozzá Athén.

A 12 milliárd eurós összeg kifizetése azonban még várat magára, mivel annak feltétele, hogy a görög parlament a jövő héten elfogadja a kormány 28,4 milliárd eurós kiigazítást hozó öt éves reformtervét. A parlamenti jóváhagyás azonban elemzők szerint nehézségekbe ütközhet, mivel az ellenzék kategorikusan elutasítja a további megszorításokat, míg a 300 fős parlamentben 155 képviselőt adó kormánypárti szocialista frakcióban is egyre több képviselő adott hangot elégedetlenségének.

"A nemzeti felelősségtudat érvényesülni fog a parlamenti szavazáskor" - válaszolta a görög miniszterelnök arra kérdésre, hogy szerinte támogatja-e majd valamennyi képviselője a reformprogramot. Arra az újságírói felvetésre, hogy nem járna-e jobban Görögország, ha elhagyná az euróövezetet, Papandreu leszögezte: az azonnali államcsődöt jelentene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Index Gazdaság

Leszavazhatják a megszorítást a görög parlamentben

Péntek délelőtt újabb görög szocialista képviselő jelezte: nem biztos, hogy megszavazza az újabb görög megszorító intézkedéseket. Tomasz Robopulosz bejelentése miatt a kormánypárti többség három fősre olvadt a parlamentben. A hírre az euró újra gyengülni kezdett a svájci frankkal szemben, akárcsak a forint, amely péntek délután újabb mélypontra zuhant - írja az Index.

MTI Gazdaság

Újabb rekordon zárta a hetet a görög CDS-árazás Londonban

Soha nem látott magasságokban zárta a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása a kereskedési hetet Londonban, tükrözve azt a piaci félelmet, hogy a görög kormánynak esetleg nem sikerül elfogadtatnia a parlamentben a további külső támogatáshoz szükséges újabb kemény megszorító intézkedési terveket.

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

Felnyíló hídon ugratott át egy sietős autós Floridában – videó

Felnyíló hídon ugratott át egy sietős autós Floridában – videó