szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jövő héten is csak az biztos a nyugat-európai értéktőzsdéken, hogy folytatódik a bizonytalanság. A részvénypiacok nyolcadik hete botladoztak és estek a múlt héten, és a közeljövőben még nem látszik a negatív átárazás vége. Még két-három hét, amíg a elkezdődik a beszámolási szezon a második negyedévről. Addig a vállalati hírek szűken csordogálnak, a befektetők kénytelenek a makrohírekre figyelni, amelyek nem jók.

Az amerikai Fed a múlt héten értésre adta, hogy nem folytatja a mennyiségi enyhítésnek nevezett pénzhígítást, ami jó az infláció ellen, de nem jó a gazdasági növekedésnek, márpedig az a Fed megállapítása szerint is veszít lendületéből. Európában közeleg az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntése jövő hónap elején: az elemzők még mindig biztosra veszik, hogy az EKB újrakezdi a kamatemelést - amelyből egy már volt áprilisban -, annak ellenére, hogy az euróövezeti feldolgozóipar és a szolgáltatások júniusi teljesítményéről megjelent, előzetes mutatószámok a javulás további lassulását jelezték az átlag szintjén, illetve már visszaesést az előző hónaphoz képest, ha az átlagba nem számítják a német és a francia magángazdaság teljesítményét.

Az egyetlen jó hír az, hogy a múlt héten 7 olcsóbb lett a Brent nyersolaj. Ezt közvetlenül az okozta, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a múlt héten bejelentette: a hozzá tartozó országok 60 millió hordó nyersolajat bocsátanak a piacra a stratégiai tartalékaikból júliusban; ez az évi világfogyasztásnak mintegy 2 százaléka. Ám a távolabbi lejáratú Brent-jegyzések arra vallanak, hogy a befektetők nem hisznek további áresésben.

©

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója pénteken 0,14 százalékos napi veszteséggel 1.074,16 ponton végzett, 4,24 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt, és 1,15 százalékkal az előző pénteki záró alatt. Az európai tőzsdei tőkeérték 70 százalékát fedő mutató egyvégtében a nyolcadik hetét zárta lejjebb az előzőnél - ilyen veszteségsorozata utoljára 1998-ban, az ázsiai fizetési válság idején volt. A világválság előtti utolsó "békeévet", 2007-et 1506,61 ponton végezte.

A New York-i értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) a múlt hetet 0,58 százalékkal, az S&P 500-as gyűjtőmutató 0,24 százalékkal alacsonyabban végezte, mint az előzőt, de a Nasdaq piac összetett mutatója 1,39 százalékkal előbbre lépett.

A devizapiacon sem várható fordulat a jövő héten: egyelőre folytatódhat a svájci frank diadalmenete, miközben a dollár is kezdi visszaszerezni menedékvaluta szerepét annak nyomán, hogy a Fed nem folytatja a pénzhígítást. Az euró 1,4189 dollár volt péntek este, 0,81 százalékkal gyengébb az egy héttel korábbi 1,4305 dollárnál,  5,59 százalékkal jobb, mint tavaly év végén. Messze van idei csúcsától, az 1,4939 dollártól, amelyet május 4-én ért el; ez a legmagasabb volt 2009. december 4-e óta is. Noha az euóövezettel ellentétben központi kamatemelésre sem az Egyesült Államokban, sem Svájcban belátható időn belül semmi esély, az áru- és értékpiacokat sújtó kockázatkerülés szokás szerint a dollárnak és a svájci franknak kedvez. Még az arany is nehezen tartja magát 1.500 dollár fölött: péntek este 1.508,00 dollár volt azonnali szállításra Londonban, távol az egy héttel korábbi 1,537,49 dollártól, és még messzebb legutóbbi történelmi csúcsától, 1,575,79 dollártól, amelyet május 2-án ért el.

Péntek este az euró 1,1812 svájci frank volt, 2,73 százalékkal rosszabb az egy héttel azelőtti 1,2142 franknál, 5,59 százalékkal gyengébb, mint év végén, miután előzőleg újabb történelmi mélypontra, 1,1808 frankra zuhant az ára. Az új negatív rekordsorozat május közepén kezdődött, miután tavaly december 30-án -  akkor 1,2404 frankon - egy időre abbamaradt. A dollár a múlt héten szépen javult a fő valuták kosarával szemben, csak a svájci frankkal nem bír az amerikai valuta sem. A dollár utolsó történelmi mélypontja a svájci frankkal szemben szintén pénteken volt 0,8320 frankon, miután a múlt hét elejéig jól tartotta magát 0,85 frank körül.

A jövő heti tőzsdei fejleményeket befolyásoló események:

Kedden közli németországi fogyasztói hangulatmutatóját júliusra a GfK, és várható a német statisztikai hivatal előzetes adata az e havi inflációról. Szerdán az euróövezeti kiskereskedelem e havi teljesítménymutatója (PMI) következik. Szintén szerdán jelenteti meg az Európai Bizottság a gazdasági, üzleti, ipari, szolgáltatási és fogyasztói bizalmi felméréseit júniusról. Csütörtökön az EKB kiadja az M3-as pénzellátás, azon belül a hitelforgalom adatait májusról. Németországban megjelenik a júniusi foglalkoztatási és munkanélküliségi statisztika. Az EU statisztikai hivatala az euróövezeti infláció júniusi alakulásáról közöl előzetes adatot. Pénteken megjelennek az euróövezeti feldolgozóipar végleges teljesítménymutatói júniusról, és az EU statisztikai hivatala beszámol a májusi munkanélküliségről.

Az Egyesült Államokban hétfőn közlik a statisztikát a személyi jövedelmek és kiiadások májusi alakulásáról, kedden fogyasztói bizalmi mutatók és ingatlanár-statisztikák (S&P/Case-Shiller Home Price Index) esedékesek. Szerdán újabb statisztika érkezik az amerikai lakáspiacról: a szerződött, de még nem teljesült adásvételekről májusban.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal szerdán ismerteti a foglalkoztatás és a munkanélküliség alakulását a májussal zárult három hónapban, csütörtökön az ipari termelői árak májusi statisztikáját és az első négyhavi külkereskedelem részletes adatait közli. A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön adja ki a folyómérleg első negyedévi számait. Pénteken a magyar feldolgozóipar júniusról szóló teljesítménymutatója következik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A luxusiparban hirtelen lett vége a válságnak

A luxusiparban olyan hirtelen ért véget a gazdasági válság, hogy a nagy cégcsoportok, elsősorban a franciaországi bőrárukészítők és a svájci órások nem találnak elég munkaerőt az új megrendeléseikhez - írta hét végi számában a Le Monde című francia napilap.

MTI Gazdaság

Soros: az unió a gazdasági összeomlás szélén áll

Európának szüksége van egy "B" tervre - vélekedett Soros György egy vasárnapi bécsi rendezvényen. A magyar származású amerikai milliárdos szerint elképzelhető, hogy valamelyik uniós ország kiválik az euróövezetből.

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

A boltok forgalmának csökkenése is mutatja, baj van a magyar gazdaságban

A boltok forgalmának csökkenése is mutatja, baj van a magyar gazdaságban

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben