szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német pénzügyminiszter bízik benne, hogy a magánhitelezők is részt vesznek a Görögország számára kidolgozandó második mentőakcióban. Azt várja, hogy a magánhitelezők az euróövezeti pénzügyminiszterek július 3-i értekezletére közlik önkéntes hozzájárulásuk pontos számait.

"Görögország minden hitelezőjének érdekes, hogy a helyzet stabil maradjon, és ehhez mindenkinek hozzá is kell járulnia" - mondta Wolfgang Schäuble a Bild am Sonntag című lapban vasárnap megjelent nyilatkozatában. "Semmi olyat nem kérünk a bankoktól, ami ellentétes lenne az érdekeikkel" - mondta Schäuble. 

Arra a kérdésre, hogy vajon a magánhitelezők, köztük a bankok önként adnának-e pénzt, azt felelte, hogy "teljes mértékben megbízik" a bankok felelősségtudatában. Hozzátette: egyéb ösztönzőkre - például állami garanciákra görög fizetésképtelenség esetére - nincs szükség, mert Görögország stabilitása egyformán érdeke minden hitelezőnek. "Pontos számokat várok az euróövezeti pénzügyminiszterek július 3-i, rendkívüli értekezletére arról, hogy az európai magánszektor mennyivel vesz részt önkéntesen" - idézte a lap a német pénzügyminisztert. Az újság nem firtatta azt a kérdést, milyen sors vár a görög adósságokat esetleg elengedő, könnyítő, átütemező vagy akár csak újra meghitelező magánbankokra. 

A Moody's hitelminősítő egyik vezetője, Bart Oosterveld június 7-én úgy nyilatkozott, hogy még a lejáró görög adósság újrahitelezését (rollover) is "csődeseménynek" fogják tartani a hitelminősítők, és a részt vevőket annak megfelelően leminősítik, hacsak meg nem győződnek róla, hogy a részvétel valóban teljesen önkéntes. "A jelenlegi helyzetben azonban alig elképzelhető, hogy bárki önként tenne bármit" - mondta a Moody's illetékese.

Azt mondta, más a helyzet, mint a 2009-es bécsi kezdeményezéskor volt. Akkor a nagy nemzetközi bankházak vállalták, hogy nyitva tartják a hitelvonalakat román, magyar, lett és szerb leánybankjaik számára, és csupán emiatt mégsem rontották osztályzatukat a hitelminősítők. Azokban az országokban cselekedtek, amelyek akkoriban mentő hitelkeretet kaptak az EU-tól, illetve az IMF-től. A különbség az, hogy Görögország "a végjátéknál" tart, teljesen világos a befektetők számára a fizetésképtelenség kockázata, eltérően a bécsi kezdeményezés körülményeitől - mondta Oosterveld.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Index Gazdaság

Leszavazhatják a megszorítást a görög parlamentben

Péntek délelőtt újabb görög szocialista képviselő jelezte: nem biztos, hogy megszavazza az újabb görög megszorító intézkedéseket. Tomasz Robopulosz bejelentése miatt a kormánypárti többség három fősre olvadt a parlamentben. A hírre az euró újra gyengülni kezdett a svájci frankkal szemben, akárcsak a forint, amely péntek délután újabb mélypontra zuhant - írja az Index.

MTI Gazdaság

A görög idegenforgalomban nincs jele a válságnak

A görög idegenforgalomban egyáltalán nincs jele a válságnak: német hírportálok szerint kétszámjegyű a növekedés a beutazó turizmusban. Ezzel szemben a belpolitikai zavargások során megtépázott Egyiptomba és Tunéziába kevesebben utaznak.

Mi éri meg jobban: NHP Hajrá! vagy Széchenyi Hitel?

Mi éri meg jobban: NHP Hajrá! vagy Széchenyi Hitel?

Szlovénia enyhít a lezárásokon

Szlovénia enyhít a lezárásokon

Reagált a kormány Fekete-Győr felhívására, amiben közös videózásra hívta Orbánt

Reagált a kormány Fekete-Győr felhívására, amiben közös videózásra hívta Orbánt