szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Franciaországban megállapodásra jutott a kormány a bankokkal arról, hogy miként vegyenek részt a magánhitelezők a görög államadósság-válság kezelésében - erősítette meg hétfőn Nicolas Sarkozy francia elnök.

Sarkozy sajtótájékoztatón igennel felelt arra az újságírói kérdésre, hogy pontos-e a Le Figaro című lap vasárnapi értesülése, miszerint a kormány és a bankok megállapodtak a magánhitelezők önkéntes részvételéről. A francia államfő hozzátette: reméli, hogy más európai országokban is megegyezés jön létre. 

A Le Figaro szerint a francia javaslat azt tartalmazza, hogy a magánhitelezők a Görögország által törlesztett adósság 70 százalékát forgassák vissza, azaz hitelezzék meg újra a válsággal küszködő euróövezeti tagországnak, de nem azonos feltételekkel. 

A törlesztett adósság 50 százalékát 5 év helyett 30 évre hitelezzék meg, a kamat pedig egyezzen meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) kölcsönének kamatával. A hitelezőkhöz visszaáramló forrás 20 százalékát a francia javaslat szerint egy speciális alapba kellene irányítani, amely a legjobb minőségű értékpapírokba fektet be - írta a párizsi lap.

Sarkozy hétfőn jelezte: országa kész megvitatni a javaslatot az európai partnerekkel, és nyitott a feltételek változtatására is. Francia államkötvény-tulajdonosoknál mintegy 15 milliárd értékben vannak görög állampapírok, Franciaország így Görögország egyik legnagyobb hitelezőjének számít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével

Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába