szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár több intézet is mérsékelte az utóbbi időben Magyarországra vonatkozó növekedési előrejelzését, a Kopint-Tárki kitart 3 százalékos jóslata mellett. Az idén és jövőre is ezt tartják a valószínűbbnek, de azt elismerik, hogy számos kockázat húzódik meg a háttérben.

A Kopint-Tárki prognózisa a fogyasztásban 1,5 százalékos bővülést valószínűsít erre az évre, noha az első negyedben a KSH-adatai alapján még csökkenés volt. A második fél évben azonban lökést adhat a vásárlásoknak a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kiutalása. A megtakarítási hajlandóság azonban lényegesen nagyobb, mint a válság előtt, a lakosság tartósan nettó törlesztővé vált – írja a Világgazdaság.

A beruházások alakulását illetően jóval optimistábbak az átlagnál a kutatóintézet szakértői: 2,5 százalékos bővülést valószínűsítenek, ugyanakkor az export és az import közötti olló szűkül, 0,3 százalékpontra. A legutóbbi külkereskedelmi adatok már utalnak is erre a trendfordulóra, de a belső keresletet illetően még nincs jele a bővülésnek.

A szűkebb régióban is az export maradt a növekedés motorja. Az a feltevés, hogy a magánfogyasztás átveszi a húzóerő szerepét a gazdaságokban, nem teljesült – fejtette ki Bartha Attila, az intézet kutatási igazgatója. A térség EU-átlaghoz történő felzárkózása lelassult, csak néhány országban, például Szlovákiában és Lengyelországban folytatódott 2008 óta – olvasható a Világgazdaságban.

A munkaerőpiac is nehezen áll talpra a legtöbb régiós társunknál, Szlovákiában és a korábban nagyot zuhanó balti országokban azonban már megindult a foglalkoztatás élénkülése – mutatta be a szakember. Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy a legtöbb helyen még jelentős kiigazítások előtt állnak, amelyeket eddig a kedvezőbb piaci megítélés miatt sikerült halogatni, és ez a növekedési kilátásokra is rányomja a bélyegét – írja a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Kopint-Tárki: a lakossági közérzet romlik, az exportáló cégek bizakodóbbak

Idén az első negyedévében a gazdasági szereplők közérzete enyhén romlott, szemben az előző másfél évre jellemző javuló tendenciával. Bár a külpiaci trendektől függő feldolgozóipari vállalatok kilátásai egyre jobbak, a lakossági közérzet kissé borúsabbá vált, és általában az ország helyzetének megítélése, illetve a jövőbe vetett optimizmus is mérséklődőben van.

MTI Gazdaság

Kopint-Tárki: 1,2 százalékkal nőhet idén a GDP

A Kopint-Tárki előző prognózisához képest kissé csökkentette a bruttó hazai termék (GDP) növekedésére vonatkozó előrejelzését, és 2010-re a korábbi 1,5 százalékos bővülés helyett 1,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol Magyarországon.

MTI Gazdaság

Palócz Éva: a magánkasszák nem váltották be a reményeket

A Magyar Nemzet Palócz Évát, a Kopint-Tárki vezérigazgatóját kérdezte a magánnyugdíjpénztári átalakításról. A szakértő szerint a magánnyugdíjpénztárak nem valósították meg a hozzájuk fűzött reményeket, nem alakult ki verseny a jövőbeli nyugdíjasok kegyeiért.

Ursula von der Leyen furcsa indokkal mondott le arról, hogy kiálljon Ukrajna függetlensége mellett

Ursula von der Leyen furcsa indokkal mondott le arról, hogy kiálljon Ukrajna függetlensége mellett

Tóth Vera élő videóban biztatott az oltás felvételére, de állítja, annyian jelentették, hogy a Facebook letiltotta

Tóth Vera élő videóban biztatott az oltás felvételére, de állítja, annyian jelentették, hogy a Facebook letiltotta

Egy amerikai férfi azzal fenyegetett, hogy felrobbantja az internetet – az FBI közbelépett

Egy amerikai férfi azzal fenyegetett, hogy felrobbantja az internetet – az FBI közbelépett