szerző:
MTI

Domokos László ÁSZ-elnök szerint a főiskolákon, egyetemeken tanított pénzügyi ismereteknél is fontosabb megtanulni hétköznapi szinten bánni a pénzzel.

Tartalmi reformra van szükség a középfokú oktatásban, mert ma Magyarországot széles körben jellemzi a pénzzel való bánás igazi ismeretének, tervezésének és az előrelátásnak a hiánya - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke hétfőn az Econventio Nyári Pénzügyi Tábor megnyitóján Balatonlellén.

Domokos László szerint a főiskolákon, egyetemeken tanított pénzügyi ismereteknél is fontosabb megtanulni hétköznapi szinten bánni a pénzzel. A szakképzésben végzők fele valószínűleg vállalkozóként fog megélni, miközben vállalkozói, háztartási ismereteket egyáltalán nem nyújtanak a középiskolák - mondta, hozzátéve: fontos tudás az is, hogy kell kijönni havi 90 ezer forintból, amelynek csak egy részét adja a család által mutatott példa. 

Úgy vélte, az ország közpénzügyein, vállalkozásain is látszik, hogy a gazdálkodási folyamat megbicsaklik a gyakorlati oldalon, a magyar vállalkozók versenyképességén még sok a fejleszteni való. Ennek megalapozásához az oktatási rendszerben kell megtalálni a pénzügyi, tervezési, gazdasági ismeretek bővítésének lehetőségét, készségként való elsajátítását az ÁSZ elnöke szerint.

Kifejtette, hogy azért vállalta a tábor megnyitását, mert nagyon fontosnak tartja az általános pénzügyi tudás és tudatosság fejlesztését célul tűző, a tábort szervező Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület kezdeményezését. Az egyesület tábort megelőző pénzügyi vetélkedőjén 62 iskola 7692 diákja vett részt, ami azt jelenti, hogy van érdeklődés a téma iránt, érdemes folytatni ezt a munkát - tette hozzá. 

A hétfőn kezdődő hat napos balatonlellei táborba a szervező egyesület vetélkedőjén résztvevő, legaktívabb iskolai csapatok utazhattak el. A 30 táborozó diák az alapvető pénzügyi fogalmakkal és pénzügyi rendszerek működésével ismerkedik a hét folyamán.

Az ÁSZ elnöke újságírói kérdésre válaszolva az önhikis (önhibáján nehéz helyzetbe került) önkormányzatok támogatását "lelkileg hibás gyakorlat"-nak nevezte, mert azt a gondolkodásmódot alakította ki, hogy az állam majd jön, és segít ha baj van. Valójában az önhikis önkormányzatok számára rendelkezésre álló keret nem old meg semmit, de nem is arra lett kitalálva, amire a 3200-ból több mint kétezer önkormányzat megpályázta azt - mondta Domokos László.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!