szerző:
Origo
Tetszett a cikk?

Horvát nemzeti olajvállalatnak kell maradnia az INA-nak, amelyben a Mol az egyik nagy részvényes – mondta az Origonak adott interjúban a társaság felügyelőbizottságának elnöke. Davor Stern úgy fogalmazott: nincs kétsége afelől, hogy a Mol részt tud venni a megfelelő menedzsment biztosításában az INA számára. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy a jövőben a horvát kormány is részesedést szerezzen a Molban, a magyar olajtársaság pedig növelje részesedését az INA-ban. Davor Stern a Hernádi Zsolttal kapcsolatos híreket nem kommentálta.

Davor Stern szerint újra kell tárgyalni a Mol és a horvát kormány közötti részvényesi megállapodás egyes kapcsolódó részeit, amelyek az INA napi működését szabályozzák. A mostani vállalatirányítási struktúra nincs ugyanis összhangban szerinte a horvát társasági törvénnyel, valamint akadályozza a céget a jobb eredmények elérésében. Leszögezte ugyanakkor, hogy sem a horvát kormány, sem pedig ő nincs a magyarok vagy a Mol ellen.

Az INA felügyelőbizottságának elnöke az interjúban elmondta azt is, hogy a testület egyelőre nem foglalkozik azokkal a vádakkal, amelyek Hernádi Zsolt Mol-vezérrel kapcsolatban jelentek meg a horvát sajtóban. Davor Stern kérdésre azt válaszolta, hogy öt éve nem beszélt Hernádi Zsolttal, pedig „akár beszélhetnének is” egymással pozíciójukból eredően. Tagadta viszont, hogy a sajtóban üzengetnének egymásnak a molos vezetőkkel.

Davor Stern az interjúban teljes képtelenségnek nevezte azt, hogy az amerikai Jamestown Foundation egyik elemzésében úgy állították be őt, mint aki orosz érdekeket képvisel Horvátországban. Elmondása szerint senkinek nincs lekötelezve, és a részvényesekén kívül nem képvisel semmilyen külföldi vagy belföldi érdeket.

Itthon a Legfőbb Ügyészség csütörtökön közölte, hogy megtagadták a horvát ügyészségtől érkezett jogsegélykérelem teljesítését. A kérelmet ugyanakkor tartalma alapján feljelentésnek értékelték, és ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el az ügyészség.

A horvát ügyészség július elején fordult jogsegélykérelemmel a magyar ügyészséghez, a horvát INA olajtársasággal kapcsolatos ügyben. A megkeresés nem tartalmazza Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának kiadatási kérelmét. Egyes hírek szerint maga a horvát államügyész hozta a kérelmet.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Furcsa jelzéseket küldött a mobilokra a budapesti City Taxi alkalmazása

Furcsa jelzéseket küldött a mobilokra a budapesti City Taxi alkalmazása