szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átszervezésekre készül a finn Nokia mobiltelefon-gyártó Romániában is, miután a cég hivatalosan bejelentette, hogy bezárni kényszerül kolozsvári kutatóközpontját.

Az intézkedés része annak a stratégiának, amely révén 2013-ig a vállalat globális szinten egymilliárd euróval csökkentené kiadásait. A Nokia Kolozs megyei kivonulásról nem hallottak, igaz, további befektetésekről sincs tudomása a megyei tanácsnak – nyilatkozta az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak Fekete Emőke, a megyei önkormányzat, Kolozs Megye Tanácsának alelnöke.

A Nokia romániai leányvállalata 2008-ban mintegy 60 millió eurós beruházással nyitotta meg kapuit a Kolozsvár közelében levő Nemeszsukon (Jucu de Mijloc). A kolozsvári kutató- és fejlesztőközpont bejelentett bezárása 120 munkahely megszűnését jelenti, főleg külföldi szakemberekről van szó. A telefongyártó Romániába való bevonulásakor arról volt szó, hogy a beruházások értéke tíz év alatt 100 millió euró fölé emelkedik, illetve több mint 4000 munkahely jöhet létre – mondta a lapnak Mátis Jenő befektetési szakember, aki akkoriban megyei tanácsosként vett részt a finn céggel folytatott tárgyalásokon.

Szerinte nem kétséges, hogy a jelenlegi nehézségek dacára a Nokia tartani tudja az akkor kitűzött célokat. Még mindig több mint négyezren dolgoznak a nemeszsuki Nokia-gyárban, ahol a telefonok és egyéb tartozékok összeszerelése történik – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a Nokia befektetése az elmúlt tíz év legnagyobb beruházása nemcsak megyei, hanem erdélyi szinten is.

Építkezés 2008-ban Erdélyben
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap alatt 130-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe

Egy nap alatt 130-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe

Egy új vizsgálatot látva valószínűleg egy dohányos sem akar többet mentolos cigit szívni

Egy új vizsgálatot látva valószínűleg egy dohányos sem akar többet mentolos cigit szívni

Bill Gates szerint az androidos telefonok jobbak, mint az iPhone-ok

Bill Gates szerint az androidos telefonok jobbak, mint az iPhone-ok