szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy-egy kisebb adónemről néhány egyszerű kérdés megválaszolásával szinte mindent elmondhatunk. Nézzük meg mindezt a magánszemélyt terhelő 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) vonatkozásában!

Kinek kell ehót fizetnie?

A 14 százalékos eho kizárólag a belföldinek minősülő magánszemélyt terheli. Nem érinti e kötelezettség azt a magánszemélyt sem, aki bármelyik EGT-tagállamban biztosított és ezt a tényt A1-es igazolással bizonyítja.

Mi után kell megfizetni?

A 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást a magánszemélynek adóévben megszerzett:

• vállalkozásból kivont jövedelem [szja tv. 68. §],
• értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem [szja tv. 65/A. §],
• osztalék [szja tv. 66. §], vállalkozói osztalékalap [szja tv. 49/C. §],
• árfolyamnyereségből származó jövedelem [szja tv. 67. §], továbbá
• ingatlan-bérbeadásából [szja tv. 16. § (1) bekezdés] származó évi egymillió forintot meghaladó jövedelem esetén a teljes összeg után kell megfizetnie.

A 14 százalékos eho évi 450 ezer forintos összeghatárig terheli a magánszemélyt, mely összeghatárt csökkenti:

Ha szeretne mégtöbbet megtudni az ehóról, olvassa el az Adózóna cikkét!

• a biztosítási jogviszonyában általa megfizetett természetbeni és pénzbeli (4 + 2 százalékos) egészségbiztosítási járulék,
• az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény alapján megfizetett egészségbiztosítási járulék (ennek mértéke a 15 vagy 11,1 százalékos ehón belül 1,6 százalék), valamint
• az érintett által, vagy utána megfizetett 5100 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék.

Hogyan kell megfizetni?

A magánszemélyt terhelő ehót a kifizető havonta állapítja meg, vonja le, a jövedelem kifizetését követő hónap 12. napjáig fizeti meg és vallja be az állami adóhatóságnak. Ha a jövedelem nem kifizetőtől származik vagy az egészségügyi hozzájárulás levonására nincs lehetőség, az egészségügyi hozzájárulást a magánszemély állapítja meg, fizeti meg és vallja be.

Az egészségügyi hozzájárulás fizetésére kötelezett magánszemély a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást előlegként, az adóelőleg, illetőleg az adó megfizetésével egyidejűleg állapítja meg és fizeti meg. A tárgyévre vonatkozóan elkészített személyi jövedelemadó-bevallásban kell az előlegként megfizetett egészségügyi hozzájárulással elszámolni, az adóbevallás benyújtásának határidejéig a különbözetet megfizetni, illetőleg ebben lehet a túlfizetésként mutatkozó különbözet összegéről rendelkezni. Az adóelőleg megfizetésére nem kötelezett magánszemély a százalékos egészségügyi hozzájárulást a személyi jövedelemadó-bevallásában a bevallásra előírt határidőig állapítja meg, vallja be, és a bevallás benyújtásának határidejéig fizeti meg.

A 14 százalékos eho a magánszemélyt a naptári év folyamán mindaddig terheli az alapjául szolgáló jövedelem után, amíg a kifizetőnek nem nyilatkozik, hogy az egészségbiztosítási járulékot vagy a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást a hozzájárulás-fizetési felső határig megfizette.

Nyilatkozhat arról is, hogy az egészségbiztosítási járulék összege várhatóan eléri a 450 ezer forintos hozzájárulás-fizetési felső határt. Ha a hozzájárulás-fizetési felső határt az egészségbiztosítási járulék összege mégsem éri el, a magánszemély az őt terhelő százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást 6 százalékkal növelten, a tárgyévre vonatkozó személyi jövedelemadóról benyújtott adóbevallásában vallja be, és a bevallás benyújtására előírt határidőig fizeti meg. Ugyanígy kell eljárni, ha magánszemély ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme tekintetében nem nyilatkozik arról, hogy az éves szinten eléri az 1 millió forintot.

Széles Imre

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Müller: "Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk"

Müller: "Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk"

Az űrből biztosít majd térerőt a Vodafone, Európában is

Az űrből biztosít majd térerőt a Vodafone, Európában is