szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megadóztatná a kormány a rendvédelmi szervezetek 57 év alatti nyugdíjasait, ha nem térnek vissza a munka világába - derül ki egy kiszivárgott törvénymódosítási javaslatból. Az eredetihez képest azonban több ponton fel is puhult a terv, kivételek és mentességek tarkítják a tervezetet.

A mindenkori legmagasabb, jövő évtől tehát 16 százalékos kulccsal adózna azoknak a szolgálati nyugdíjasoknak a járandósága, akik nem kívánnak visszatérni a munka világába - derül ki a Pénzcentrum.hu birtokába került törvénymódosítási javaslatból.

Az előterjesztés szerint a szolgálati nyugdíj átalakítása több mint 40 ezer embert érint, akik átlagosan csaknem 180 ezer forintot kapnak. A törvény hatálya alá tartoznak a rendőrség, a polgári védelem, a vám- és pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtási szervezet, az állami és hivatásos önkormányzati tűzoltóság, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai.

Az átalakítással a költségvetés jövőre 14, két év múlva több mint 16 milliárdot spórol meg.

Felpuhult a terv

A kormányzat képviselői korábban már többször közölték, hogy a fegyveres testületek korhatár alatti nyugdíjasainak adót kell majd fizetniük a járandóságuk után, ha nem fogadják el a kormány által felajánlott munkát.

A javaslat ugyanakkor fel is puhult az eredeti tervekhez képest: az adóval csökkentett szolgálati járandóság ugyanis a tervezet szerint nem lehet kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér 1,5-szeresénél. Emellett a korábbi tervekkel ellentétben nem fagyasztanák be a szolgálati járandóság összegét, hanem az a mindenkori öregségi nyugdíjra vonatkozó mértékben emelkedne.

Azok pedig mentességet kapnának járandóságuk megadóztatása alól, akikről minősítő határozat megállapította, hogy szolgálatteljesítés következtében lettek betegek, vagy szenvedtek balesetet, valamint azok, akik 2011 végéig betöltik az 57. életévüket. Fontos megjegyezni, hogy a korábban megállapított szolgálati nyugdíj csak az öregségi korhatár eléréséig adózna.

Ezek közül választhatnának

A többiek viszont csak munkával úszhatnák meg az ellátás csökkentését. A törvénytervezet szerint az érintettek több lehetőség közül választhatnának.

A korábban napvilágot látott elképzelések szerint megvonták volna a szolgálati nyugdíjat attól, aki dolgozik. A törvénytervezet szerint viszont a versenyszférában dolgozók továbbra is kaphatnák a szolgálati járandósággá alakuló ellátást, de adót kellene utána fizetniük. További kikötés, hogy a munkavégzésből származó éves bruttó jövedelmük nem haladhatná meg a mindenkori minimálbér 18-szorosát. Ha meghaladja, akkor a tárgyév hátralévő időszakára meg kell szüntetni a szolgálati járandóság folyósítását.

Akik megpróbálnak ismét hivatásos szolgálati beosztásba visszakerülni, vagy a költségvetési szférában elhelyezkedni, azoknak kérniük kell, hogy szüneteltessék a szolgálati nyugdíjuk folyósítását. 

Harmadik lehetsőgként az érintettek kérhetnék felvételüket a különleges foglalkoztatási állományba. Ennek azonban az a feltétele, hogy megfeljenek a belügyminiszter által meghatározott alkalmassági feltételeknek. Nekik is kérelmezniük kellene, hogy függesszék fel  a szolgálati járandóság folyósítását részükre, de nettó jövedelmük nem lehetne kevesebb az állományba vétel előtt folyósított szolgálati járandóság összegénél.

A feketemunkát szigorúan büntetné a törvény. Ha valakiről kiderül, hogy "a foglalkoztatására jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat hiányában kerül sor", nem kaphatja többé a szolgálati járandóságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövő héttől hatféle koronavírus elleni vakcina lesz elérhető Magyarországon

Jövő héttől hatféle koronavírus elleni vakcina lesz elérhető Magyarországon

Annyira hiányzott neki a repülés, hogy a karanténban fedélzeti menüket kezdett el készíteni

Annyira hiányzott neki a repülés, hogy a karanténban fedélzeti menüket kezdett el készíteni

Jövőre ballag a kormány, idén kisérettségi – adjon most ön osztályzatokat

Jövőre ballag a kormány, idén kisérettségi – adjon most ön osztályzatokat