szerző:
ecoline.hu

A hazai hírek közül a Nemzetgazdasági Minisztérium júliusi államháztartási mérlegadatait és az MLBKT beszerzési menedzser indexeit, a nemzetközi kínálatból a kamatdöntések mellett a Markit és az ISM BMI-it, valamint az amerikai munkaerőpiaci jelentést emelhetjük ki.

A hét végén teszi közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium a júliusi büdzséadatokat. A jelentésből nem biztos, hogy messzemenő következtetéseket fognak levonni az elemzők, akiket a minisztérium szakemberei az előző hónapban (többek között) azzal is megzavartak, hogy a Mol-pakett megvásárlása miatt megemelt éves hiánycélhoz viszonyították a kumulatív az első hat hónapos deficitet (87 százalék), miközben a Mol-részesedésért árát a júliusi kiadások között számolták el.

A KSH a héten két gyorsjelentést tesz közzé: szerdán a részletes májusi külkereskedelmi mérlegadatokat ismerjük meg (az előzetes adatsor szerint a mérleg az év ötödik hónapjában 720 millió euró volt az aktívum), pénteken pedig az ipari termelés júniusi alakulására vonatkozó első becslést. A májusi ipari adat komoly csalódás volt: az éves növekedés (munkanaphatástól megtisztított) üteme 2,6 százalékra lassult; a konszenzus szerint júniusban valamelyest nőtt a mutató (5,6 százalékra), de ez is jelentősen elmarad az áprilisban regisztrált 9,7 százalékról.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság hétfő reggel jelenti be, mennyi az általa számított BMI júliusi értéke. Júniusban a mutató 54,4 ponton állt; az 50 pont feletti értékek bővülést jeleznek.

Kamatdöntések

A héten dönt az alapkamatról az Európai Központi Bank, de megtartja kamatdöntő ülését az Egyesült Királyság, Csehország, Románia, Oroszország, Ausztrália és Japán központi bankja is. A piac kivétel nélkül mindenütt tartást vár, a jelenlegi alapkamatot és a kamatdöntés napját az alábbi táblázat mutatja:

Ország Kamatdöntés Alapkamat
Oroszország hétfő 8,25
Ausztrália kedd 4,75
Románia szerda 6,25
Eurózóna csütörtök 1,5
Egy. Királyság csütörtök 0,5
Csehország csütörtök 0,75
Japán péntek 0,1

Nyugat-Európa: BMI, munkanélküliség, ipar

A kamatdöntések mellett az öreg kontinens boldogabbik felének kínálatából az Eurostat júniusi munkaerőpiaci, kiskereskedelmi forgalmi és ipari termelőiár-adatsorát, a Markit beszerzési menedzser indexeit, a német ipari, az olasz GDP- és a svájci inflációs adatokat emelhetjük ki.

A Markit hétfőn a feldolgozóipar, szerdán a szolgáltatószektor végleges júliusi beszerzési menedzser indexeit teszi közzé. A piac nem számít arra, hogy a hónap közepén publikált előzetes adatokat a londoni központú gazdaságkutató módosítani fogja: a feldolgozóipar mutatója ennek megfelelően a júniusi 52,0 után 50,4-en, a szolgáltató szektoré a júniusi 53,7 után 51,4-en, a kompozit index a júniusi 53,3 után 50,8-en „véglegesülhet”.

Az Eurostat a hét első napján a júniusi munkaerőpiaci körképet hétfőn teszi közzé. Az eurózónában április óta 9,9 százalékon áll a munkanélküliségi ráta, és az elemzők szerint az év hatodik hónapjában is ezen a szinten maradt.

A keddi Eurostat-jelentésből az ipari termelői árak júniusi alakulásáról tájékozódhatunk. Az eurózónában ebben a kategóriában májusban 0,2 százalékkal csökkentek az árak az előző havihoz képest, éves összevetésben pedig 6,2 százalékkal emelkedtek. Ezt az év hatodik hónapjában az elemzők szerint 0,1 százalékos havi és 6,0 százalékos éves növekedés követte.

Az Unió statisztikai hivatala szerdán a kiskereskedelmi forgalom júniusi alakulásáról számol be. Májusban a közös pénzt használó blokkban az előző havitól 1,0 százalékkal, az egy évvel korábbitól 1,8 százalékkal maradt el a forgalom volumene; az év hatodik hónapjára az üveggömbök hó/hó alapon 0,5 százalékos növekedést mutatnak, ami év/év alapon 0,9 százalékos visszaesést jelenthet.
 
Csütörtökön és pénteken két júniusi német ipari adat fut be: az előbbi a rendelésállomány, az utóbbi a termelés alakulásáról. Az új megrendelések állománya a piac szerint a májusi 1,8 százalékos növekedés után 0,1 százalékkal csökkent hó/hó alapon (aminek eredményeként az éves ütem 12,2-ról 7,6 százalékra lassult), a termelés az elemzők szerint hó/hó alapon a májusi 1,2 százalék után 0,1 százalékkal bővült, az éves ütem pedig 7,5 százalékról 6,6 százalékra lassult.

Megemlítjük még a pénteki olasz GDP-jelentést: az eurózóna harmadik gazdaságának negyedéves bővülési üteme az elemzők szerint gyorsult: az első negyedévi 0,1 százalékról 0,3 százalékra.

A péntekre ütemezett júliusi svájci inflációs jelentés a hazai pénztárcákat is befolyásolhatja. (A ráta esetleges megugrása a kamatemelési várakozásokat, s ezáltal a frankot erősítheti.) Az éves infláció a júniusi 0,6 százalékról 0,7 százalékra emelkedett az elemzők szerint.

Egyesült Államok: BMI-k és nonfarm payroll

Az Egyesült Államokból érkező hírek közül az ISM beszerzési menedzser indexeit és a júliusi „nagy” munkaerőpiaci adatsort kíséri majd megkülönböztetett figyelem. Az ISM a feldolgozóipari BMI-t hétfőn, a szolgáltatószektor mutatóját szerdán teszi közzé: az előbbit a júniusi 55,3 után 55,4-re, az utóbbit 53,3 után 54,4-re várja a piac.

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken teszi közzé a „nagy júliusi” munkaerőpiaci adatsort, amelyből (többek között) kiderül, hogyan változott az álláshelyek száma a nem mezőgazdasági szektorokban az év hetedik hónapjában. A júniusi, igencsak szerény 18 ezer után a piac 100 ezres növekedést vár, döntően a versenyszférának köszönhetően, amelyben a júniusi 57 ezer után 126 ezres növekedést valószínűsítenek az elemzők. A munkanélküliek arányát ezek a tételek várhatóan nem befolyásolják: a ráta a konszenzus szerint marad a júniusi szinten (9,2 százalékon).

Gyorsjelentések

Gyorsjelentések tekintetében a hét legerősebb napja csütörtök lesz, amikor – erős nemzetközi mezőnyben – a Magyar Telekom is kiteríti lapjait. A nap külföldi kínálatából az Adidas, az Aviva, az Axa, a Deutsche Telekom, a General Motors, az ING, a Kraft Foods, a Tesco és az Unilever emelhető ki.

Hétfőn a legnagyobb európai bank, a HSBC számol be második negyedéves eredményeiről, kedden a Richter, a BMW, a BNP Paribas, a Metro, a Pfizer és a Toyota, szerdán a Société Générale, a Suzuki és a Time Warner, pénteken az Allianz, a Royal Bank of Scotland és a Viacom gyorsjelentését ismerhetjük meg.

Ecoline

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fölényesen nyert a költségvetési csalással vádolt fideszes polgármester Méhkeréken

Fölényesen nyert a költségvetési csalással vádolt fideszes polgármester Méhkeréken

Jakus Ibolya: A győri legényanya

Jakus Ibolya: A győri legényanya

Mentőautó és kocsi ütközött Nyíregyházán, egy nő meghalt

Mentőautó és kocsi ütközött Nyíregyházán, egy nő meghalt

Kósa: Nincs vége a NER-nek

Kósa: Nincs vége a NER-nek

Lengyel választás: porszem került Kaczynskiék gépezetébe

Lengyel választás: porszem került Kaczynskiék gépezetébe

Vizsgálódnak a Borkai-ügyben Horvátországban

Vizsgálódnak a Borkai-ügyben Horvátországban