szerző:
MTI

A lakosság egyre erőteljesebben növeli a tartalékait. A megtakarítási ráta a tavalyi 6-ról 7,9 százalékra nőhet 2011-ben a Magyar Nemzeti Bank számításai szerint. Az óvatosságból spórolók egyre gyakrabban keresik a rendszeres kisebb összegű megtakarítási lehetőségeket, ami arra készteti a szolgáltatókat, hogy átformálják az ajánlataikat.

A lakosság megtakarítási rátája még a válság alatt elért magas szinthez képest is tovább nőhet az idén. Az általánossá vált óvatosság miatt feltornyosult spórolási hullám hátán egyre erősödik a rendszeres megtakarítások iránti igény. A piacon több pénzügyi szolgáltató számít arra, hogy többek között a nyugdíjproblémák megoldására is sokan tartósan növelik majd a rendszeres megtakarításaikat, és a korábbinál többen fordulnak a hosszabb távú megtakarítások felé. Ezért erőteljes innováció indult el a szolgáltatók körében és bővült a megtakarítási termékek kínálata.

Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. Kezd kicsivel, gondolj nagyra!
©

„Mind több pénzügyi szolgáltató jelenik meg olyan rendszeres megtakarítási konstrukciókkal, amelyek eddig csak a biztosítói palettán szerepeltek” – mondta Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. Az új piaci igényekhez a befektetési alapkezelőknek is alkalmazkodniuk kell. Ennek első jele, hogy a hagyományosan nagyobb összegek elhelyezésére szolgáló befektetési alapok között is megjelentek az öngondoskodást célzó változatok. Az újfajta alapokat úgy alakítják ki, hogy kisebb összegű tőkebefizetéssel is érdemes legyen elindítani a befektetést, amit aztán további rendszeres, havi néhány tízezer forintos befizetéssel lehet növelni. Meglepő, hogy a havonta rendszeresen befektetett tíz-húszezer forintos összeg 10-15 év alatt milyen komoly megtakarítássá képes felduzzadni.

„A svájci frankárfolyam friss történelmi csúcsának árnyékában várhatóan továbbra is óvatosak maradnak a devizaadósságot felhalmozott háztartások, így hosszabb távon is visszafogottan alakul majd a fogyasztás és nőhet az érdeklődés az óvatossági célt szolgáló megtakarítási formák iránt” – vélkedik a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója.

Az igényt fokozhatja, ha bővülnek a hosszú távú megtakarításokhoz kapcsolt állami kedvezmények, amire a befektetési alapkezelők szerint megvan a remény. A pénzügyi statisztikák szerint tavaly a megtakarítók pénze jelentős mértékben áramlott befektetési alapokba és hosszú távú betétekbe, volt olyan hónap, amikor a befektetési alapok állománya meghaladta a válság előtti szintet. Ez arra ösztönzi az alapkezelőket, hogy a piaci igény kiaknázása érdekében egyre több új termékkel jelenjenek meg.

A friss adatok szerint a lakosság kezében összesen mintegy 4100 milliárd forint értékű értékpapír van. Ennek durván a fele, mintegy 2100 milliárd forint értékben befektetési jegy. Az alapok iránt ugyan a tavalyihoz képest valamelyest mérséklődött az érdeklődés, de az újfajta – a megtakarítói igényhez jobban igazodó – formák megjelenésével a befektetési alapok ismét előretörhetnek.

A befektetési jegyeket forgalmazó bankok is sokat tesznek azért, hogy az új fogyasztói igényeknek meg tudjanak felelni. „Korábban a befektetési jegyek forgalmazásánál az ügyfél-kommunikáció és a technikai rendszerek is ahhoz igazodtak, hogy a befektetők jellemzően nagyobb összegeket helyeztek el az alapokban. Az új igények megjelenése újfajta kommunikációt, más megközelítést kíván. Az ügyféllel való közös gondolkodásra, az igényeinek alapos felmérésére van szükség ahhoz, hogy valóban a megfelelő terméket választhassa a befektető. A forgalmazó bankok az eszközeik – többek között a számítástechnikai háttér – fejlesztésével kívánják elérni, hogy ügyfeleik akár több befektetési alapból állíthassanak össze egy kockázatvállalási szintjüknek, élethelyzetüknek és céljaiknak megfelelő portfóliót a rendszeres megtakarításaik számára. Sőt, már olyan befektetési alap is van a piacon, amely a céldátum (a befektetés várható felhasználásának dátuma) kiválasztására egyszerűsíti a befektető dolgát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

A lakosság milliárdokkal gyarapította a befektetési alapok vagyonát

Áprilisban végre stabilizálódtak a tőkepiacok, a hazai és a fejlett részvénypiacok pozitívba fordultak, és a fejlődő piacok is tovább folytatták a márciusi emelkedést. Tovább erősödött a magyar állampapírpiac és a forint is – derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) legfrissebb jelentéséből.

MTI Gazdaság

Csökkent a befektetési alapok vagyona júniusban

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai által kezelt befektetési alapokból 23,6 milliárd forintot vontak ki a befektetők júniusban, miközben piaci hatásra 17,2 milliárd forinttal csökkent az alapok vagyona - közölte a szövetség hétfőn.

MTI Hazai gazdaság

Forián Szabó Gergely: zseniális húzás volt IMF-hitelből fizetni a Molért

A Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója szerint idén éves szinten 4 százalék feletti infláció, illetve mintegy 2 százalékos, vagy kissé afölötti GDP-bővülés várható Magyarországon, ahol jövőre már 4 százalék alá csökken az infláció üteme - mondta Forián Szabó Gergely az alapkezelő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Ősszel jön az 5G, de mit kell tudni róla?

Ősszel jön az 5G, de mit kell tudni róla?

Balhé az X-Faktorban: tombolt és mikrofont dobált a zsűrire kiakadt versenyző

Balhé az X-Faktorban: tombolt és mikrofont dobált a zsűrire kiakadt versenyző

Süt a nap, és ezt mi ki is használjuk

Süt a nap, és ezt mi ki is használjuk

Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

Tűzoltók hozták le a bajba jutott kirándulót Kazárnál

Tűzoltók hozták le a bajba jutott kirándulót Kazárnál

Kína vezető szerepet kíván betölteni a kibertér fejlődésében

Kína vezető szerepet kíván betölteni a kibertér fejlődésében