szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az azonos jellegű beszerzéseket részekre bontotta a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület, és közbeszerzés nélkül kötött azokra szerződéseket, a jogsértésért a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a gyakorlatában magasnak számító 5 millió forint bírságot szabott ki - a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg. Az ügyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vitte a KDB elé.

A 2008. évi állami költségvetés Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium fejezetében 500 millió forint szerepelt a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület működtetésére. Az egyesület vállalta, hogy ebből a pénzből a nemzetközi gazdasági válságot "kommunikálja" vidéken. Az egyesület 2009 februárban három szerződést kötött, ugyanennyi céggel, összesen nettó 72,7 forint értékben, a válságot magyarázó tanulmányok írására. Márciusban pedig egy szerződést egy honlap létrehozására, egyet pedig annak működtetésére kötött, összesen nettó 37,5 millió forint összegben.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal úgy vélte, hogy a szerződéseknél jogtalanul mellőzte az egyesület a közbeszerzéseket, ezért a KDB-hez fordult. A KDB külön-külön vizsgálta a három tanulmányra, illetve a honlapra kötött két szerződést. Arra a következtetésre jutott, hogy a három tanulmányt akár egy cég is elkészíthette volna, és a törvény szerint a tartalmukban összefüggő szolgáltatásokat egybe kell számítani. Ugyan ez igaz a honlap készítésre és üzemeltetésre, a piaci gyakorlat szerint a kettőt egy cég szokta vállalni.

Miután 2009-ben a nemzeti értékhatár 25 millió forint volt, az egybeszámítás után mindkét beszerzésre közbeszerzést kellett volna kiírni. Miután ez elmaradt, 5 millió forintra bírságolta a KDB a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesületet. Az összegnél figyelembe vette a döntőbizottság azt, hogy a jogsértést már nem lehet reparálni, illetve az egyesület nem teljesítette együttműködési kötelezettségét, egy iratot sem küldött meg a KDB-nek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!