szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Augusztus elsejével ismét megnyílt a tarcali szőlészeti-borászati kutatóintézet, amely részben a tokaji borvidék termelőinek, borászatainak szolgál majd munkájukhoz szellemi bázisként - közölte az MR1-Kossuth Rádió.

Régi vágya volt a tokaj-hegyaljai borászoknak, szőlőtermelőknek, hogy a borvidék rendelkezzék egy önálló kutatóbázissal, amely szellemi és tudományos hátteret ad a szőlőtermeléshez, a borászathoz, mi több akár az idegenforgalomhoz is - közölte az MR1-Kossuth Rádió. A kutatóintézet korábbi működésének hanyatlásának kezdetét a szakemberek 1982-re teszik, amikor a Tokaj-hegyaljai Borkombináthoz került. Azóta többször is tulajdonost váltott, körülbelül egy évtizede lényegi munka nem folyik az épület falai között.

Feldmann Zsolt, az agrárgazdaságért felelős államtitkár azt mondta: a borvidék szakembereinek igénye és a borászat támogatását célzó kormányzati szándék találkozott, ennek eredménye az intézet újraindítása. Tokaj-hegyalja összefogott, és azt az igényt támasztotta, hogy működjön újra, egy, a borvidék sajátosságaihoz illeszkedő kutatóintézet, amely szellemi bázist jelenthet majd a jövőben számukra - fogalmazott a szakpolitikus. A tarcali kutatóintézet megbízott igazgatója, Bihari Zoltán a rájuk váró feladatokról szólva azt mondta, többrétű lesz a munkájuk, az egyik a kutatásokról szól, a másik arról, hogy feltétlenül létre kell hozniuk egy szolgáltató labort, amelynek a feladata a környékbeli borászatoknak a kiszolgálása lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!