szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Moody's Investors Service szerint korlátozott annak a kockázata, hogy az euróövezeti periféria adósságválsága átterjed a cseh gazdaságra.

Megerősítette Csehország elsőrendű befektetői adósosztályzatait csütörtökön a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő szerint korlátozott annak a kockázata, hogy az euróövezeti periféria adósságválsága átterjed a cseh gazdaságra.

A Moody's londoni bejelentése szerint a megerősítés a cseh kormány devizában és hazai valutában kiadott kötvényeinek stabil kilátású "A1" besorolására, a rövid futamidejű szuverén devizakötvények "P-1" osztályzatára, a devizabetétekre meghatározott "A1/P-1" szintű országplafonra, a kereskedelmi adósokra megállapított "Aa1/P-1" felső devizaadósság-besorolási korlátra, valamint a helyi valutában vezetett adósságok és betétek lehetséges legjobb, "Aaa" országplafon-minősítésére vonatkozik.

A megerősítéshez fűzött londoni elemzésében a hitelminősítő kifejti, hogy egy szuverén adóst három lehetséges beszűrődési csatornán - a kormányzati finanszírozáson, a pénzügyi rendszeren és a reálgazdaságon - keresztül fertőzhet meg az euróövezeti periféria járványa.

Csehország esetében azonban a kormányzati finanszírozáson és a pénzügyi rendszeren keresztül beszivárgó válság kockázata "elhanyagolható", mivel a cseh kormány mindenekelőtt helyi valutában történő belső finanszírozásra támaszkodik. Ennek forrása a "mély likviditású, bár alulfejlett" cseh tőkepiac.

A bankrendszeren belüli bőséges likviditás csökkenti a finanszírozási költségeket, amelynek eredménye alacsony és megfizethető kamatteher - áll a Moody's csütörtöki londoni elemzésében. A Moody's szerint a közvetlen reálgazdasági járványveszély is "korlátozott", bár a cseh gazdaság nyitottsága és exportfüggősége miatt közvetett hatások érhetik Csehországot, ha az euróövezeti periféria instabilitása érinti a fő kereskedelmi partnerek növekedését.

A közép-kelet-európai gazdaságokat fenyegető euróövezeti járványveszélyről a minap a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai is átfogó elemzést állították össze; ők szintén három lehetséges beszűrődési csatornát azonosítottak. Az első az euróövezeti növekedés lassulása, amely lassíthatja a keletiek növekedését is, különösen azokban az országokban - Magyarországon, Csehországban és Romániában -, amelyekben nincs erőteljes hazai kereslet.

A második csatorna a nyugati bankok közép-kelet-európai kitettsége, amely a Morgan Stanley elemzése szerint jelentős, és jóval meghaladja a görög bankok szerepét a délkelet-európai térségben. A ház szerint végül a "magától értetődő" járványveszély a pénzpiacokról fenyeget.

A Morgan Stanley londoni szakértői szerint ha a "járványpszichózis eléri Közép-Kelet-Európát", a 2008-ban történtekből levonható tanulság az, hogy a piac "képtelen a különbségtételre". Így fordulhatott elő például, hogy 2008 végén a cseh piacok is zuhantak, jóllehet a cseh háztartásoknak nem is voltak devizaalapú adósságaik, alacsony volt az államadósság és a folyómérleg-hiány, a cseh bankrendszer pedig szilárdan állt a lábán. Egyszerűen a közelség a nyomás alatt lévő országokhoz - Magyarországhoz és Romániához - elégséges volt annak a következtetésnek a levonásához a piacon, hogy "Csehország is csak egyike a közép-kelet-európai országoknak, és mint ilyen, semmiben nem különbözik a többitől" - állt a Morgan Stanley londoni részlegének minapi átfogó közép-kelet-európai járványkockázati elemzésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új gazdára talált Sean Connery egykori ikonikus BMW kupéja

Új gazdára talált Sean Connery egykori ikonikus BMW kupéja

444.hu: Nem javasolták a külső szakértők az orosz vakcina engedélyezését

444.hu: Nem javasolták a külső szakértők az orosz vakcina engedélyezését

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle