szerző:
MTI

Több okból is megkérdőjelezhető az Egyesült Államok leminősítése - vélekedtek vasárnapi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Standard & Poor's - a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja - a pénteki amerikai piaci zárások után közölte New Yorkban, hogy az Egyesült Államok eddigi lehetséges legjobb, "AAA" hosszú távú államadós-besorolását egy fokozattal "AA plusz"-ra rontja, negatív kilátással. Az S&P azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

A Barclays Capital, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport makroelemzőinek vasárnapi kommentárja szerint azonban az Egyesült Államok leminősítésének legfőbb egyedi oka az volt, hogy a Standard & Poor's "magának szabott szűkített határidőt", és nem az, hogy az amerikai költségvetési helyzetben valamilyen hirtelen változás történt volna.

Amikor az S&P áprilisban negatívra rontotta az amerikai adósbesorolás kilátását, ehhez fűzött elemzésében "legalább egyharmados esélyt" adott arra, hogy két éven belül leminősíti az Egyesült Államokat. A Standard & Poor's július közepén negatív megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatokat - ami a negatív kilátásnál jóval erőteljesebb jelzés a várható leminősítésre -, és ehhez fűzött akkori elemzésében már "legalább egy a kettőhöz" esélyt adott arra, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat.

©

A Barclays Capital londoni elemzőinek vasárnapi értékelése szerint azonban április közepe és július közepe között nem romlott az amerikai költségvetési helyzet, sőt az államháztartási hiány 2011 eddigi szakaszában elmaradt attól a szinttől, amelyet a cég az év elején várt.

Az amerikai politikai rendszer kétségtelenül "nem jól adta elő magát" az adósságlimit-emelésről folytatott vitában, ám a Standard & Poor's a jelek szerint ezt a viselkedést vetíti ki a jövőre is. Pedig "nagyon is lehetséges", hogy a politikai feszültség enyhülni fog a jövő évi elnökválasztás után, ami megkönnyítheti a reformok bevezetését - áll a Barclays Capital londoni elemzésében.

A ház szerint kizárólag a költségvetési mutatók alapján az Egyesült Államok már jó ideje nem "AAA" szintű szuverén adós, de - "és ez egy rendkívül fontos de" - egy ország adósminősége nem pusztán a költségvetési számoktól függ. A két másik fontos változó a politikai akarat és a fizetőeszköz tartalékvaluta-státusa.

Jóllehet az amerikai politikai rendszer az elmúlt hónapokban működésképtelennek tűnt, a dollár tartalékvaluta-státusa azonban óriási előnyt jelent az Egyesült Államoknak - írták a Barclays Capital londoni elemzői.

A cég szakértői kommentárjukban közölték: nem értenek egyet az S&P-leminősítés indoklásából kiszűrődő azon véleménnyel, hogy az amerikai politikai rendszer akár éveken át is képtelen lesz kezelni az államháztartási bajokat.

Az amerikai politikai közbeszéd tónusa már két éve megváltozott, és a vita tárgya már nem az, hogy csökkenteni kell-e a hiányt, még csak az sem, hogy mennyivel, hanem az, hogy miképp - fejtegették a Barclays Capital londoni elemzői, akik szerint "valószínűtlen", hogy a befektetők számítottak e nagy kérdések megoldására a 2012-es elnökválasztás előtt.

A ház szerint az adósságlimit-emelésről szóló egyezség "igenis fontos első lépés" volt a költségvetési fenntarthatóság felé.

Mindezek alapján a Barclays Capital londoni elemzői közölték: nem számítanak arra, hogy a befektetők tömegesen menekülni kezdenének az amerikai államadósságból. A külföldi jegybankok devizatartalékaik jelentős részét amerikai kincstárjegyben tartják, mivel ez a világ legmélyebb és leglikvidebb kötvénypiaca, és nem valószínű, hogy ez egy leminősítéstől megváltozna.

Ráadásul alternatívából sincs sok: a két legnagyobb kötvénypiac az amerikain kívül a japán és az olasz, ám a japán hozamok messze alacsonyabbak, és Japán pénzügyi mérleghelyzete lényegesen rosszabb, mint az Egyesült Államoké, és Olaszország GDP-arányos államadósság-rátája is sokkal magasabb, mint az amerikai.

Emellett az amerikai gazdaság növekedési kilátásai is jobbak, mint a másik két országéi.

©

A felzárkózó térség adósságpiacai sem kínálnak feltétlenül hiteles alternatívát, mivel ezek a kötvénypiacok jóval kisebbek, a fizetőeszközök sok esetben nem is teljesen konvertibilisek, emellett a politikai és a jogi intézményrendszer sem annyira stabil, mint az Egyesült Államokban - áll a Barclays Capital vasárnapi átfogó elemzésében.

A hétvégén más nagy londoni házak is hasonló véleményeket fogalmaztak meg az amerikai leminősítéssel kapcsolatban.

A Commerzbank londoni befektetési elemzőinek értékélése szerint a Standard & Poor's lépésének semmilyen azonnali hatása nem lesz az amerikai kincstárjegy által a pénzügyi rendszerben betöltött szerepre. Egyes intézményi befektetők számára ugyan előírás, hogy kizárólag "AAA" besorolású adósságot tarthatnak portfolióikban, ám a két másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service változatlanul ezen a szinten tartja nyilván az amerikai szuverén adóskockázatot.

A Commerzbank londoni szakértői kiemelték, hogy a pénzpiaci befektetési alapokat nem is érinti a leminősítés, mivel ezek rövid futamidejű amerikai szuverén adósságpapírokat tartanak portfolióikban, márpedig a rövid lejáratú amerikai kormánykötelezettségek besorolását a Standard & Poor's nem módosította.

A Commerzbank értékelése szerint viharos piaci időkben "továbbra is az amerikai kincstárjegy az a hely, ahová át kell vonulni", legyen szó akár a piac által érzékelt amerikai recessziós kockázatról, akár az európai adósságválságról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hat évet kapott egy rendőr, aki az M3-ason pénzt zsarolt ki autósoktól

Hat évet kapott egy rendőr, aki az M3-ason pénzt zsarolt ki autósoktól

Több legyet is ütött egy csapásra Putyin, amikor lemondatta az orosz kormányt

Több legyet is ütött egy csapásra Putyin, amikor lemondatta az orosz kormányt

Négy évre javítóintézetbe kerül a szüleit megkéselő lány

Négy évre javítóintézetbe kerül a szüleit megkéselő lány

Büszkén feszít Jeff Bezos elektromos riksahadserege élén

Büszkén feszít Jeff Bezos elektromos riksahadserege élén

Döntött a kormány, tényleg elviszik Debrecenbe a Természettudományi Múzeumot

Döntött a kormány, tényleg elviszik Debrecenbe a Természettudományi Múzeumot

Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben

Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben