szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerződést bontott a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. azzal a konzorciummal, amelynek feladata lett volna a 86-os főút Szombathely és Vát közötti szakaszának felújítása, bővítése - erősítette meg a gazdasag.hu információját a NIF csütörtökön.

A 9,2 kilométer hosszú kétszer két sávos gyorsforgalmi út építése 2010 márciusában kezdődött meg, az eredeti befejezési határidő pedig 2011. július 29-e volt.

A Nemzetközi Vegyépszer Zrt. által vezetett konzorciummal kötött szerződéstől a NIF ez év július 28-i dátummal állt el, mert a vállalkozó, az NVE 86 Szombathely konzorcium nem teljesítette szerződés szerinti kötelezettségeit, vagyis nem végezte el ütemszerűen a számára szerződésben előírt munkát.

A NIF Zrt. az elvégzett munkára - amely körülbelül 7 százaléknyi – 266 725 994 forint plusz áfa összeget fizetett ki. A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. közölte azt is, hogy a szerződésben kikötött szankciók érvényesítése már folyamatban van. Így a Vegyépszer teljesítési bankgaranciáját - ez nagyságrendileg körülbelül 397 millió forint - teljes összegben lehívta a NIF Zrt. Emellett a szerződés szerint a társaság a visszamaradt, azaz nem teljesített kötelezettség után a fennmaradó szerződéses összeg 15 százalékáig a meghiúsulási kötbérre is igényt tart.

A NIF Zrt. reményei szerint még idén kiírhatják az új közbeszerzési pályázatot erre a munkára. A jelenlegi ütemezés szerint, ha az idén még elkezdődik a közbeszerzési eljárás, úgy reális a kivitelezés 2013. év végi befejezése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!